Byggplaner vid Powerbox framåt – med vattenvillkor

Planen för 200 nya bostäder på Powerboxtomten har justerats och ska nu ut på granskning. Kommunen har lagt in en klausul om att vattenbristen måste vara löst innan något får byggas.

Såhär kan Powerboxtomten mittemot Elektron se ut om några år. Nu ska detaljplanen ut på granskning.

Såhär kan Powerboxtomten mittemot Elektron se ut om några år. Nu ska detaljplanen ut på granskning.

Foto: Nyréns arkitektkontor

Gnesta2021-05-30 15:30

Detaljplanen som omfattar både Powerbox nerbrunna kontor och tomten kring det gamla Mejeriet har blivit försenad på grund av den akuta vattenbristen i Gnesta. Ett tag såg det ut som att byggplanerna skulle läggas på is, men nu har alltså kommunen och Siggepark, företaget som äger Powerboxtomten, kommit fram till en kompromiss.

– Vi har lagt in en särskild planbestämmelse som säger att bygglov inte kan medges innan vattenfrågan är säkrad, förklarar Tomas Enqvist.

Villkoret är dock öppet för tolkning, och betyder inte att ett nytt vattenverk vid Klämmingen behöver vara taget i drift innan spaden får sättas i marken.

– Kommunen avgör när man bedömmer att vattentillgången är säkerställd. Det kan innebära olika saker: antingen att grundvattennivåerna fylls på, vilket kanske inte är så sannolikt, eller att vi har hittat någon tillfällig lösning på vattenbristen, säger Tomas Enqvist.

undefined
Tomas Enqvist, planeringschef på Gnesta kommun.

Johan Fernholm, vd på Siggepark, är glad att kommunen valt att gå vidare med detaljplanen. Han har tidigare varit kritisk mot att projektet dragit ut på tiden.

– I valet mellan ingen plan och en plan med villkor så är det ju mycket bättre att vi får en plan. Sedan litar vi på viljan från kommunen att låta oss börja bygga så fort det är möjligt.

Han menar att kommunen riskerar att hamna i svåra överväganden framöver, där man kan tvingas välja på att häva bevattningsförbudet och att släppa fram bygglov för nya bostäder.

– Jag hoppas att man inte väljer hängslen och livrem, utan att man gör en rimlig avvägning. Det gäller att man ger bygglov när man har en god prognos för vattnet, inte när man är helt säker på att det kommer lösa sig. Vi har ett gemensamt intresse av att Gnesta ska växa, säger Johan Fernholm.

Under samrådet kom det även in synpunkter på arkitekturen i detaljplanen, och vissa justeringar har gjorts. Bland annat har en huskropp vid mejeriet dragits in från gatan. Det totala antalet bostäder i de tre kvarteren ska dock inte ha påverkats nämnvärt.

Planen går sannolikt ut för granskning i sommar, och kan om allt går på räls klubbas och vinna laga kraft i slutet av året. Men när det kan bli tal om byggstart hänger alltså helt och hållet på hur det går med frågan om vattenbristen, och om kommunen lyckas hitta en genomförbar temporär lösning på det akuta problemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!