Var tredje vara som köps i Coopbutiken i Gnesta är ekologisk. Obesprutad frukt och grönt är lite känsligare så i stället för att slänga bort den maten har Coop sedan en vecka tillbaka börjat sälja påsar med maten för en femma eller tia. Men det är inte enbart ekologiska varor, berättar butikschefen Christoffer Karlsson.
– Vi rensar på morgonen och lägger ut påsar under förmiddagen som snabbt tar slut. Kunderna har även efterfrågat detta. Både kunden och vi tjänar på detta eftersom våra sopkostnader minskar, konstaterar butikschefen.
Kunden Lotta Andersson som bor i Björnlunda tillsammans med sina barn välkomnar initiativet.
– Några paprikor med mindre skönhetsfel kan man ju laga till en god gryta eller soppa på samma dag man handlar. Har man barn så lagar man ju ofta mat varje dag, säger hon.
Mari Bernhardsson som sitter i kassan när SN besöker butiken hoppas att fler tar efter initiativet.
– Fler butiker kan ju ta efter och faktiskt göra en insats för miljön.