De grannsamverkar för bättre vatten

Vattenkvaliteten i sjön Sillen har lett till en rad olika rubriker de senaste åren. Nu vill en grupp oroade grannar att problemen tas på större allvar.

Ingrid Waldenström (MP), Patrik Waldenström och Viveka Larsson har bildat en "opinionsgrupp". De vill att Gnesta och Södertälje ska ta vattenfrågorna på större allvar.

Ingrid Waldenström (MP), Patrik Waldenström och Viveka Larsson har bildat en "opinionsgrupp". De vill att Gnesta och Södertälje ska ta vattenfrågorna på större allvar.

Foto: Henrik Norling

Gnesta2021-01-20 06:30

Viveka Larsson har bott vid Sillens östra strand sedan 70-talet. Sjön har skänkt mycket glädje genom åren, inte minst som badvatten. Men på senare år har vattenkvaliteten försämrats rejält, menar hon. Spridning av vattenpest, skarvinvasionen 2016 och rekordsena algblomningar är några tecken på det.

– Det var helt grönt i vattnet här nere i december. Det är helt otroligt, säger Viveka Larsson och pekar ner mot sjön.

I ett försök att lyfta upp vattenfrågorna på den lokala dagordningen startade hon tillsammans med andra boende vid sjöarna Långsjön och Sillen en grupp. Målet är att sprida kunskap och förbättra vattenkvaliteten. Med i gruppen är bland andra Ingrid Waldenström som sitter Vårdinge-Mölnbos kommundelsnämnd för Miljöpartiet, och Patrik Waldenström som tidigare varit ordförande för miljönämnden i Södertälje.

– Vi är nog alla lite tagna på sängen av de här problemen. Det finns en ganska spridd bild av att vi är bra på det här i Sverige, säger Ingrid Waldenström.

Skarvarnas intåg kring Sillen, som oroade många boende i området, blev startskottet för initiativet. Men gruppen har hela tiden fokuserat på vattnet. Fram till att pandemin svepte in över Sverige ordnades återkommande seminarier i både Mölnbo och Gnesta, som lockade många besökare. Flera specialiserade gäster har bjudits in, bland annat länsstyrelsen i Stockholms fiskekonsulent.

– Skarvarna kom hit av en anledning: att det var obalans i sjön. Vi var redan från början tydliga med att vi inte skulle diskutera skarvarna direkt, utan vattenkvaliteten och obalansen i fiskebestånden som gjorde att skarvarna kom hit, säger Patrik Waldenström.

Den senaste tiden har återkommande avloppsproblem på reningsverken i Gnesta och Mölnbo, vars utsläppspunkter ingår i Trosaåns avrinningsområde tillsammans med Sillen, seglat upp som nya orosmoln för gruppen. De gamla och slitna reningsverken måste ersättas med moderna lösningar, men det tar för lång tid menar de. Under tiden förorenas Sillen på grund av läckor och driftstörningar på verken. Sjön har redan i dag en "otillfredställande" ekologisk status.

– Ett stort problem är att avloppsfrågor ses som osexiga bland politiker, säger Viveka Larsson.

Markägarna kring en sjö har ett visst ansvar, och många vill hjälpa till, menar hon. Kring Sillen har boende bland annat genomfört ett gemensamt och frivilligt fiskestopp under gösens lekperiod. Men det yttersta ansvaret för vattenkvaliteten bör vila på det offentliga, tycker gruppen.

Ett återkommande problem när vattenfrågan diskuteras är samtidigt att det finns för många kockar kring grytan. Kommunerna, länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och vattenvårdsförbunden är några av de instanser som har inflytande.

– Gnesta är nog för litet, jag tror att kommuner i den storleken behöver söka sig till samarbeten över kommungränserna.  Personligen tycker jag att man borde satsa på att rusta upp de mindre reningsverk som redan finns med modern teknik eller bygga nytt på andra platser i kommunerna och släppa ut det renade vattnet i våtmarker för ytterligare rening, säger Patrik Waldenström.

Södertälje får en del beröm för sitt miljöarbete av trion. Det finns hög kompetens på miljökontoret, och man jobbar aktivt med bland annat en inventering av Långsjön och Mölnboån. 

– Vi håller en fortsatt dialog med både Södertälje och Gnesta kommun, säger Viveka Larsson. 

Trosaåns avrinningsområde

Trosaåns avrinningsområde sträcker sig från Laxne i norr ner till Trosa i söder där ån mynnar ut i Östersjön. Sjöarna Klämmingen, Frösjön och Sillen ingår i området, som främst ligger i Gnesta, Södertälje och Trosa kommuner. Mindre delar av avrinningsområdet finns också i Strängnäs och Nyköpings kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!