Sedan 2010 har Gnesta kommun jobbat med Sveriges kommuner och landstings projekt Program för hållbar jämställdhet. Snart är programmet slut och kommunen har beslutat sig för att anta en ny utmaning, CEMR, den europeiska deklarationen för jämställdhet på lokal och regional nivå. Deklarationen innehåller 30 olika artiklar och sex principer som belyser olika ämnen.
Ulrica Blume är jämställdhetsstrateg på kommunen.
— Det känns jätteroligt! Det som är unikt med CEMR-deklarationen är att det inte är något man bara kan skriva under och sedan lägga på hyllan. Det här är något kommunen kommer vara tvungen att arbeta med. Inom två år ska Gnesta kommun ha presenterat en handlingsplan med strategier och resurser. Denna plan ska sedan efterlevas och kontinuerligt följas upp. Naturligtvis kan man inte uppfylla alla artiklar på en gång, utan man får börja där behovet är som störst och arbeta sig vidare.
Deklarationen ska fungera som ett verktyg för att integrera jämställdhetsperspektivet i det politiska beslutsfattandet och i och i styr- och ledningssystemen. Exakt hur det kommer gå till är det för tidigt att svara på.
— Det är något som måste processas fram på både beslutsnivåer, chefsnivåer och verksamhetsnivåer. Men kartläggningar och könsuppdelad statistik kan vara vägledande för vilka insatser som behöver göras. Tanken är att man börjar där behovet är som störst, säger Blume.
— Ett exempel skulle kunna vara skol- och fritidsverksamheten som omfattar förskoleklass – år 5, där det finns ett jämställdhetsglapp avseende tidigare satsningar på utbildning och handledning för personalen.
Blume menar att utbildning i sig inte automatiskt leder till användning men att det kan vara en väg att få syn på ojämställdheten och få igång ett reflekterande över situationen.
— Mycket handlar om hur man tänker, vi måste börja tänka kring vad vi ser och den ojämställdhet vi själva är med och reproducerar dagligen. Förhållningssätt och bemötande av flickor och pojkar är A och O och ett litet steg mot ett mer jämställt samhälle där alla oavsett kön har samma möjligheter.