Det våras för Gnestapendeln

Den ljusnande framtid är Gnestapendelns. Ja, i alla fall om man gör en sammanfattning av läget på spåren just nu. Samtidigt som det ser ut att kunna bli två nya turer mitt på dagen från och med december, så kommer en av de två nya tågaktörer som skulle trafikera Västra Stambanan inte köra sina tåg.

pendel.jpg

pendel.jpg

Foto:

Gnesta2014-04-17 07:06

Det såg stundtals dystert ut under sommaren 2013. Men Gnestapendeln och kusinen Sörmlandspilen blev kvar, om än i lite naggad form. Det enträgna arbetet har fortsatt och från och med december kan två nya turer, som i dag stannar i Järna, köras hela vägen ut till Gnesta.

– Det är två dubbelturer mitt på dagen. Det ska inte vara några problem eftersom det inte är någon trängsel på spåren då, säger Åsa Kullgren (S), ordförande i Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.

– Vi ser att det finns en efterfrågan utanför de normala arbetstiderna. Man kan också se det som att vi visar för staten att pendeln är viktig för Gnesta och att vi är beredda på att satsa.

Gnesta kommuns samhällsbyggnadschef, Christer Andén, säger att ingenting är klart och beslutat ännu om de två avgångarna, men tror även han på en positiv utgång i frågan.

– SL har lagt med de två turerna i sin beställning till den berömda tågplanen. Det är landstinget som finansierar det här så det finns pengar. Vad vi har förstått är det inte några bekymmer, säger han.

I dagsläget är det två luckor på en och en halv till två timmar mitt på dagen. Förhoppningen är nu att det blir ytterligare två nya turer mellan klockan 10 och 15.

– Det är ett rimligt krav att en förbindelse som är vår livsnerv har entimmestrafik. Som det är i dag är alldeles för dåligt. Det drabbar bland annat skolelever som slutar tidigt, säger Andén.

Anledningen till att Gnestapendeln fick stryka på foten var att två nya tågaktörer ville in och trafikera Västra Stambanan mellan Stockholm och Göteborg. Nu har dock en av dem fallit bort.

– Det stämmer bra det. Det är Citytåg som köpts upp av ett bolag som heter Skandinaviska järnbanor och de har för avsikt att inte utnyttja de tåglägen som Citytåg fått sig tilldelade, säger Jonas Westlund, chef på enheten Försäljning på Trafikverket.

Citytågs bortfall kan innebära mer plats på spåren igen år 2015, vilket kan innebära bättre tider för Gnestapendeln och Sörmlandspilen. Så länge inte en ny aktör vill in på sträckan vill säga.

– Både de här extra turerna och att en av tågoperatörerna som stökade till det mer på spåren har fallit bort gör att det så här långt ser ljust ut. Vi får veta hur det blir till sommaren. Det är bara att hålla tummarna, säger Christer Andén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om