Det var i slutet av januari som en privatperson hittade en dovhjort i Björnlunda som var så sjuk att den fick avlivas. Djuret skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för att undersöka vad som var fel. Provsvaren visade på listerios.
Listeriainfektioner är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen, men ett fall av den här typen innebär inga större risker enligt biträdande statsveterinären Henrik Uhlhorn.
– Det finns viss risk att människor smittas av tamdjur, men risken att bli smittad av ett vilt djur är ytterst minimal, säger han och fortsätter:
– Listeriabakterier finns i miljön och kan växa även i kyla. Det vanligaste är att djur som äter ensilage smittas, ofta får men också rådjur eller hjort. Det kan leda till en inflammation i hjärnan, det är vad som hänt med den här dovhjorten, säger han.
Om man utfodrar vilt med ensilage bör man tänka på att det ska vara rent och snyggt på utfodringsplatsen, för att minska risken för att listeriabakterier sprids. Bakterien kan dock även finnas i naturen, och vilda djur kan smittas utan kontakt med människor eller tamdjur.
Enligt SVA rapporteras omkring 35 fall av listerios hos djur per år i Sverige, merparten av dessa är tama får.
En listeriainfektion hos en gravid person kan spridas till fostret. Det är därför gravida avråds från att äta rökta och gravade livsmedel eller opastöriserad ost som förvaras kylt, där listeriabakterier kan växa.