Gnesta kommun anlitade ett företag för att göra en skade- och underhållsutredning av gator och gång- och cykelvägar i Gnesta tätorter. Efter att alla aktuella vägsträckor filmats och analyserats redovisades resultatet 2014. Baserat på detta utarbetades ett beläggningsprogram, det vill säga en plan för vilka sträckor som ska åtgärdas när, som antogs av samhällsbyggnadsnämnden i december 2015.
Då konstaterades också att inga toppbeläggningar utfördes under 2014, och endast en liten del av de insatser som var planerade för 2015 genomfördes. Detta eftersom endast 2,5 miljoner kronor var avsatta för väg- och barmarksunderhåll i budgeten för året.
– Det blir ju ett ackumulerat underhållsbehov. Om man inte gör insatser som behöver göras så blir det större insatser som behövs senare, säger Patrik Nissen, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.
I de handlingar som togs fram till samhällsbyggnadsnämndens möte i december står också att "[d]et som skulle behövts genomföras under 2015 var ett akut behov. För att inte öka kapitalförstöringen i allt för stor takt så behöver det som kvarstår från 2015 åtgärdas ihop med 2016 års behov."
Patrik Nissen tillträdde sin tjänst på kommunen i september förra året och säger att han därför inte kan svara på hur det kom sig att inga pengar avsattes i budgeten.
– Min bild är väl allmänt att underhållsåtgärder och sådana saker är något som ibland skjuts på för att få ihop budgetar, säger han.
Enligt Bengt Klintbo, tillförordnad ekonomichef och tidigare biträdande förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen, var inte beläggningsprogrammet färdigt i tid för att tas med i beräkningarna när budgeten för 2015 lades i oktober 2014.
– Det fanns inte avsatt medel som motsvarar den här beläggningen, säger han.
I det beläggningsprogram som presenterades för samhällsbyggnadsnämnden i december 2015 konstateras att potthål kan uppstå om vägarna inte underhålls kontinuerligt. Det kan inte bara ställa till problem för bilisterna utan är också betydligt dyrare för kommunen att åtgärda. Men ärendet kom för sent för att kostnaderna för vägunderhållet skulle hinna tas med i beräkningarna av budgeten för 2016.
– Nu vill vi komma i gång så snart som möjligt. Därför tittar vi på möjligheterna: finns det några andra investeringar som inte genomförs och där pengarna kan användas till det här i stället, säger Bengt Klintbo, som tillsammans med kommunens tekniska chef Ghita Sjösteen arbetar med att ta fram ett underlag för beslut i kommunstyrelsen.
Förhoppningen är att kommunstyrelsen ska kunna fatta beslut i frågan på sitt nästa möte den 8 februari, och att arbetet ska kunna komma i gång efter det.