Förra veckan, då rivningen av Gnestas godsmagasin påbörjades, publicerade kommunen de första skisserna på den affärslokal som senare ska byggas på platsen.
Att bygga om Gnesta centrum är en tanke som funnits sedan kommunen bildades 1992.
– När kommunen 2010 köpte fastigheten där nuvarande Coop ligger blev det startskottet för planeringsarbetet, säger kommunens planeringschef Tomas Enqvist.
I kommunens utvecklingsplan för Gnesta centrum är nya "Godsmagasinet" en del av ”Centrumkvarteret” – ett projekt som framför allt handlar om att riva och bygga nytt mellan Stora torget och Marieströmsgatan.
– Illustrationerna över Godsmagasinet är de första som finns publicerade, hur själva Centrumkvarteret kommer utformas blir klart först senare. Men till våren är tanken att de planerna ska gå ut på samråd, säger Tomas Enqvist.
Som SN skrivit tidigare är den nuvarande tanken att Coop – ska kunna flytta in i den nya affärslokalen – om allt går som det ska.
– Tanken om en affärslokal är inriktningen, men att bygga något nytt på platsen är inte helt okomplicerat, säger Tomas Enqvist.
Han förklarar att godsmagasinsbyggnaden från 1950-talet låg för nära järnvägen för att kunna användas till något annat än lagerlokal.
– I framtidsplanerna för Gnestas centrum hade det ingen plats, därför var det bättre att riva den än att försöka rusta upp det, tyckte politikerna, säger Tomas Enqvist.
Enligt utvecklingsplanen för Gnesta vill kommunen att det ska finnas affärslokaler på båda sidor om Västra storgatan. Det kommunala bostadsbolaget, Gnesta centrumfastigheter AB, som äger huset där dagens Coop ligger, har fått en markanvisning för fastigheten.
– De har första tjing på att köpa marken, säger Tomas Enqvist.
Vad som händer sedan beror på regeringen. Så länge byggstoppet råder i Gnesta centrum får kommunen riva byggnader, men inte planera några nya – förrän vattenförsörjningen är löst.
Ett försök att ta sig runt detta gjordes under året, när kommunen antog en detaljplan för Mejerigatan, vid Powerboxtomten – ett stenkast från godsmagasinet, iallafall. Kommunens linje är att planen är utformad som man tagit hänsyn till vattenfrågan – medan länsstyrelsen vill vänta in en miljödom kring den nya vattentäkten.
– Det beslutet är överklagat till regeringen och för ett par veckor sedan skickade vi in en utvecklad skrivelse om varför länsstyrelsen har agerat fel. Om regeringen hörsammar oss kommer detaljplanen vinna laga kraft. Annars måste vi ta om processen.