Efter hoten och sabotaget: "Väldigt lugnt" i kommunen

På sommaren borrades det i rör. På hösten kom brev med pulver – och en patron. Polisen har ännu inga svar men kommunen ruskar av sig årets ruskigheter.

Pulverhotet mot kommunhuset den 21 september var den allvarligaste av årets tre uppmärksammade situationer där någon angripit eller hotat kommunen. Arkivbild.

Pulverhotet mot kommunhuset den 21 september var den allvarligaste av årets tre uppmärksammade situationer där någon angripit eller hotat kommunen. Arkivbild.

Foto: Helene Wahlström

Gnesta2022-12-31 11:47

"Bekymmersamt." "Allvarligt." "Hot mot demokratin". Så löd några omdömen.

Och dyrt och besvärligt.

Skadegörelse och busliv har alltid funnits. Men under året som gick har flera incidenter kanske särskilt retat upp och oroat alla som bryr sig om det öppna samhället – eller bara vill att avloppet ska fungera.

I juni upptäcktes små borrhål i spillvattenrör som just skulle dras i marken mellan båtplatsen vid Frösjöns utlopp och en pumpstation närmare reningsverket. Totalt en kilometer rör, inklusive grova skyddsrör, var systematiskt saboterade.

– Det var inget pojkstreck, inget prank på det sättet. Och inte heller finns någon ekonomisk vinning, säger en förbryllad Mikael Tjulin, Va-ingenjör, ett halvår efter dådet som försenade bytet av spillvattenledning.

undefined
Som tur var upphörde ett regn strax innan spillvattenrören skulle läggas i jord, så att borrhålen kunde upptäckas. Arkivbild.

Så kom onsdag 21 september. Hela kommunhuset evakuerades och poliser i skyddsdräkter sattes in när morgonposten visade sig innehålla en försändelse med vitt pulver. Faran kunde avblåsas – det var bara mjöl – men personalen blev omskakad och kommunledningen skrädde inte orden: "Fruktansvärt" och ett "hot mot demokratin", sade en indignerad Linda Lundin (S).

En månad senare ryckte polis åter ut efter en incident riktad mot kommunen: I posten på reningsverket hittade en anställd en försändelse med hotfullt innehåll – i dag kan SN berätta att det rörde sig om en tom patron.

Kommunen och polisen kopplade ihop händelserna. VA-personalen pausade allt ensamarbete och förvaltningschefen Anna-Karin Lindblad Wieslander varnade för "ovanligt förhöjd destruktiv aktivitet mot myndigheter".

– Efter de senaste två incidenterna har det varit väldigt lugnt. Men jag har inte fått någon återkoppling från polisen, säger hon i dag.

undefined
Anna-Karin Lindblad, samhällsbyggnadschef och även tillförordnad VA-chef, välkomnar den senaste tidens lugn.

Hon har dock fått veta att patroner eller liknande även skickats till icke-kommunala verksamheter. Polisen ska ha bedömt att det inte finns någon utpräglad hotbild mot kommunen.

– Nu börjar man återgå till det normala. Men när det händer sådana här saker blir det en väldig olustkänsla, säger Mikael Tjulin som sitter på reningsverket till vardags.

VA-enheten skaffar nu personlarm med GPS till driftpersonalen, och har infört andra "skyddshöjande bevakningsåtgärder".

Polisens förundersökningsledare Jessica Oscarsson utreder de två senare händelserna och meddelar att hon väntar på provsvar i båda fallen. När det gäller rören lades utredningen ned nästan omedelbart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!