"Man får lämna stoltheten" – det våras för Gnestarevyn

Efter tre års frånvaro: Nu dånar Elektron av slapstick och rimmiga sånger igen, i en "superlokal" Gnestarevy. "Det var vinna eller försvinna i år" för spektaklet som drog igång 1991.

"Vi kollar ju lokaltidningen, vad som händer. Och Gnesta Tillsammans-sidorna är ett mörker att gräva i", säger Mats Hammarlöf om hur revyn hittar material. Bri Hansson är nytillskottet i truppen.

"Vi kollar ju lokaltidningen, vad som händer. Och Gnesta Tillsammans-sidorna är ett mörker att gräva i", säger Mats Hammarlöf om hur revyn hittar material. Bri Hansson är nytillskottet i truppen.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2023-02-11 16:47

– Det är jättejättekul, säger nytillskottet i aktörtruppen, 39-åriga Bri Hansson, om att äntligen få möta publik.

Hur mycket har ni jobbat?

– Mycket. Intensivt. Det har varit en intensiv period, man kommer varandra väldigt nära. Det blir väldigt utlämnande, man får lämna stoltheten hemma och bara testa, prova roliga grejer.

Gnestarevyn är en massiv satsning för en liten förening där alla jobbar ideellt, år efter år: Scenograf, kostymör, teknik, biljettpersonal. Och förstås de åtta personerna i ensemblen.

Fanan bärs av Mats Hammarlöf, den nu 54-årige brevbäraren som gjort föreställningen i över 30 år.

– Vi gör det här på största allvar. Humor är ingenting man skämtar bort.

Tröttheten och anspänningen är kännbar timmarna innan fredagens genrep. Dels det konstnärliga: Kommer skämten att flyga?

– Men vi skrattar faktiskt själva fortfarande, det är ett gott tecken, flinar Bri.

Dels ekonomin.

– Det är ett vågspel att köra tio föreställningar i lilla Gnesta. Vi ska nå tio procent av befolkningen! Jag sitter och kollar försäljningssiffrorna varje dag, säger Mats.

300-400 000 kronor måste in. Lön får den kombinerade regissören och koreografen, sångcoachen, ljud- och ljustekniker samt de fyra musikerna på scen.

Titeln på comebacken är "I vått och torrt" och showen passar alla, enligt Mats.

– En 6-åring ser annat än en 75-åring. Man blir lite impad när man kommer och det man inte skrattar åt kanske man lär sig av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!