– Vi har konstaterat att det handlar om angrepp av varg, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.
Han och hans kollegor var på gården på torsdagskvällen och konstaterade sex döda och sju skadade fårtackor. Angreppet tros ha skett natten till onsdagen, men det upptäcktes inte förrän dagen därpå. Fåren stod i samma hage som vid förra angreppet. Trots att delar av hagen har ett elstängsel kunde den ta sig in ännu en gång. Vargen minns var den har jagat tidigare, och tog sig troligen tillbaka till hagen, eftersom den gett byten senast.
– Viltskadecenter rekommenderar att inte flytta tillbaka fåren på tre veckor efter ett vargangrepp, om hagens stängsel inte förstärks, säger Arne Söderberg.
Trots det stod fåren i den tidigare ansatta hagen.
– Enligt ägarna har man problem med bete och har behövt flytta runt fåren till de hagar med mest gräs, säger Arne Söderberg.
Nu har länsstyrelsen satt upp ett akutnät, ett finmaskigt elnät, som ska fungera bra mot rovdjuren. Under natten när vargen är aktiv kan fåren stå i en stor nattfålla, som länsstyrelsen tillfälligt lånar ut. På dagarna kan fåren flyttas ut i större hagar.
I vargreviret som sträcker sig på gränsen mellan Stockholm och Sörmland lever ett vargpar och det finns tecken på att de nyligen kan ha fått valpar.
– Vi har fått indikationer om att det kan vara valpar i reviret. Men att den har valpar behöver inte betyda ändrat beteende, säger Arne Söderberg.
– Men har man får behöver man se över sina stängsel så att de är bra, säger han.