Jeanette Skogberg har drivit sin kattuppfödning i fem år. I och med pandemin har hon valt att inte para sin katter i år. Men det har inte hindrat människor från att höra av sig.
– Vi valde att inte ha någon kull i år för att vi inte ville ut och resa eller ha framtida kattägare hos oss. Men jag märker av att det är många förstagångskattköpare som hört av sig, både på sociala medier och på vår hemsida. Jag skulle vilja säga att vissa är desperata efter en ny familjemedlem, säger hon.
– Jag har också kontakter med föreningar för hemlösa katter och även där har det varit en jättestor efterfrågan.
Hennes sibiriska katter beskriver hon till viss del påminner lite om hundar.
– Det är en läraktig, fluffig och social ras. Det gör att många som tidigare har haft hund drar sig till rasen.
Totalt har hon sju sibiriska katter.
I och med den stora efterfrågan på katter ser Jeanette också flera orosmoment.
– Jag undrar vad som händer när pandemin är slut, när folk vill ut och resa igen och inte är hemma lika mycket. Det kanske är så att man just nu tycker att det är jättekul och man har råd att köpa en raskatt, men vad händer sen. Jag tror att det finns en risk att folk kommer känna att de inte har tid och det gör mig orolig för att det kan bli många omplaceringar framöver, säger Jeanette Skogberg.
Gudrun Melander har sedan 2013 fött upp sibiriska katter i Gnesta. Även hon har under de senaste åren märkt av ett större tryck.
– Så har det varit gällande den här rasen i flera år. Den har ökat i popularitet. Min uppfattning är också att fler hör av sig tidigare och precis när katterna är födda, säger hon.
Totalt har hon haft tolv kullar.
– Jag har haft djur hela mitt liv och början på 90-talet blev jag lite kattallergisk. Jag har alltid haft huskatt men när jag skulle välja nästa katt så funderade jag på att skaffa en raskatt och just den sibiriska är allergivänlig för vissa så jag testade den rasen. Sedan har jag alltid tyckt att det har varit intressant med genetik och avel, säger hon.
Hon upplever att de som letar katt oftast är ganska unga.
– Det viktigaste är att vara påläst och vara medveten om att det kostar pengar att ha en katt. Det är också bra att sätta sig in i olika foder och olika sjukdomar som kan drabba katten – att helt enkelt se kattens behov, säger Gudrun Melander.