Emma rycker ut när djuren blir sjuka

Emma Ekman på Gnesta Veterinärpraktik är en av få veterinärer i landet som gör hembesök när husdjuren blir krassliga. Hon har nästan hela Sörmland som upptagningsområde.– Det är jättepopulärt. Speciellt katter tycker det är jobbigt med bur och bilresa till en mottagning, säger Emma.

Upptagningsområdet är nästan hela Sörmland. Emma är ofta på resande fot.

Upptagningsområdet är nästan hela Sörmland. Emma är ofta på resande fot.

Foto:

Gnesta2019-11-28 19:34

Bokar du hembesök slipper du den stressen. Och även när det är dags för en trotjänare att somna in kan det vara skönt att göra det i hemmets lugna vrå.

Emma Ekman blev i våras nominerad till Årets veterinär av VeterinärMagazinet.

Nomineringen löd: ”Emma har successivt låtit sin praktik växa och har nu anställt fler veterinärer och annan personal och skaffat modern utrustning till kliniken. Hon och kollegorna jobbar främst med smådjur men även kor och hästar kan ibland få besök. Hon är en eldsjäl av rätta sorten.”

Första embryot till den prisade kliniken föddes på Gnesta Djurcenter 2013 där Emma hyrde ett rum och hon var då ensam. En eftermiddag i veckan blev efter bara någon månad heltidsjobb och idag driver hon egen praktik ihop med sin sambo.

– Det har verkligen funnits ett behov av fler veterinärer här omkring.

Gnesta veterinärpraktik har tio-tolv medarbetare idag, varav några jobbar deltid.

Kliniken erbjuder många tjänster: röntgen, ultraljud, avancerad tandvård och operation. Här finns också eget labb.

– Vi vill kunna erbjuda så mycket som möjligt. Vissa åtgärder måste vi fortfarande remittera våra patienter till, men vi kan komma ganska långt hos oss.

Hembesök utför de också.

– Innan jag ens hade någon lokal började jag med hembesök. Det är originellt, inte många gör det på smådjur.

– Det har varit jättepopulärt så då har vi hållit fast vid det. Det är hembesök jag är ute på nu när du ringer och gör intervjun.

Ni har nästan hela Sörmland som upptagningsområde?

– Ja, förutom Gnesta/Nyköping så har vi också filialer i Nykvarn, Mariefred och Strängnäs så då träffar vi kunder även där.

Filialerna finns inhysta i djurbutikerna.

Vilka problem är vanligast hos de som söker hjälp? Det varierar mellan årstiderna, menar Emma. På somrarna dominerar infektioner och sårskador som hundar och katter får utomhus.

– När det är varmt ute blir det lätt sår som inflammeras.

Ormbett är också vanligt liksom skador kopplade till jakt, till exempel när vildsvin angriper en hund.

Även hudproblem finns på listan.

– Fast det vi jobbar mest med året runt är tandvård.

Kliniken har tre veterinärer som utför avancerad tandvård såväl som enklare åtgärder som tandstensborttagning. Många hundar och katter har dålig status på sina tänder.

Hur kommer det sig?

– Det skulle vi människor också ha om vi inte borstade dem. Det borstas inte alls så mycket tänder på djur som vi skulle önska, men hinner man knappt med sina egna tänder så hur ska man då hinna med sitt djurs? Jag tror det hänger ihop.

Tänderna kollas regelbundet på de patienter som kommer in för till exempel vaccination. Ser det fint ut i hundens eller kattens mun så handlar det nästan genomgående om att ägarna borstar och sköter om dem.

– Att låta hundar gnaga på ben är också en form av tandvård, tipsar Emma.

Men det kan vara svårt att borsta på en katt till exempel?

– Om man börjar när den är ung så är det lättare. Man får hitta på lite trix. Min dotter kom på att för att vår katt skulle acceptera tandborsten fick vi lägga lite kaviar på den, då blev den positiv till borsten. Efter det var det lättare att fortsätta utan kaviar.

Emmas specialintressen är kattens sjukdomar, medicinska utredningar och bilddiagnostik samt obstetrik (dräktighet/kastraktion). Utöver det föder hon upp katter hemma av rasen Birma.

– Just nu har jag fyra vuxna och nio kattungar därhemma.

Som veterinär måste man ta hand om ägarna också. Ibland måste tunga besked lämnas.

– Veterinärutbildningen har tyvärr väldigt lite fokus på djurägarbehandling. När man kommer ut i arbetslivet märker man att det är minst lika viktigt hur man hanterar djurägarna. Vi försöker vara bra på det för vi vet hur viktigt det är med bra kommunikation mellan ägare och personal.

Har du svårt att lägga bort jobbet när du kommer hem?

– I början var det svårt, då hade jag jobbet ständigt i tankarna, men jag har blivit bättre med åren på att separera jobb och fritid.

Emma Ekman

Driver: Gnesta veterinärklinik ihop med sambon James Reimdal.

Bor: I Gnesta.

Intressen utanför jobbet: Många. Träning av olika slag (speciellt vintersport, t ex skidor), tävlingsspelar i scrabble (typ Alfapet) och kattuppfödning.

Gnesta Veterinärpraktik gör hembesök i Järna, Nykvarn, Gnesta, Stjärnhov, Björnlunda, Hölö, Trosa, Södertälje, Mölnbo, Vagnhärad, Mariefred och Strängnäs med omnejd.

Hemsida: gnestaveterinarpraktik.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om