En dömd för pulverdramat – skapade skräck och kostnader

Tjänstemannen upptäckte att det rann vitt pulver ur kuvertet. Strax därefter var det fullt pådrag runt kommunhuset i Gnesta. Ingen vågade chansa på att pulvret var ofarligt. Nu har en man dömts till skyddstillsyn för olaga hot.

Gnesta kommun lamslogs efter att ett brev med pulver kommit i posten den 21 september 2022. Nu har en man dömts till skyddstillsyn för flera hot som fått stora konsekvenser för de drabbade.

Gnesta kommun lamslogs efter att ett brev med pulver kommit i posten den 21 september 2022. Nu har en man dömts till skyddstillsyn för flera hot som fått stora konsekvenser för de drabbade.

Foto: Helene Wahlström

Gnesta2023-11-25 11:43

De upprepade attackerna mot kommunala verksamheter och privata företag i Gnesta under slutet av 2022 och tidigt 2023 har fått stora konsekvenser. Den kommunanställda som öppnade brevet med pulver berättade under rättegången i Nyköpings tingsrätt om skräcken när pulvret rann över hand och kläder.

Polis, ambulans och flera räddningstjänster kom till kommunhuset.

En utedusch byggdes upp bakom byggnaden. Tjänstemannen fick ta av sig kläderna och blev spolad med en brandslang innan hen blev insvept i plastfilm, filt och morgonrock. I ambulansen var alla ventiler igentejpade och ambulansföraren hade gasmask och full skyddsutrustning.

På akuten på Nyköpings lasarett tog personalen prover. Först vid 13-tiden, sex timmar efter brevöppningen, fick tjänstemannen besked att pulvret med 99 procents säkerhet var ofarligt. Det visade sig senare vara mjöl.

undefined
Bakom kommunhuset byggdes en provisorisk dusch för att sanera den utsatta tjänstemannen.

Under rättegången berättade tjänstemannen att hen än idag är påverkad av händelsen. Hen arbetar fortfarande i kommunhuset och varje dag när hen öppnar posten kommer allt tillbaka.

Efter pulverhotet följde en rad hot mot kommunala verksamheter och företag i Gnesta kommun, som en bensinmack, en restaurang, en skola, återvinningscentralen och vårdcentralen. Både pulver och tomhylsor har landat i olika postlådor. De personer som hanterat försändelserna har påverkats i olika grad.

En restaurangägare som fick brev med en tomhylsa har berättat att han trodde någon skulle döda honom. Först efter ett halvår kändes det okej igen. På reningsverket hölls grindarna stängda med hänglås även dagtid. En anställd vittnade om obehaget att komma ensam till jobbet i mörkret på vintern.

Hoten fick också ekonomiska konsekvenser. All post adresserad till Gnesta kommun skickas fortfarande på skanning innan den levereras. Kontrollerna kostar kommunen nära 400 000 kronor.

undefined
Göran Johansson, säkerhetssamordnare i Gnesta kommun.

– VI fortsätter med det till årsskiftet, säger kommunens säkerhetschef Göran Johansson.

En Gnestabo i 40-årsåldern har nu, mot sitt nekande, dömts för sex fall av olaga hot. Han har en intellektuell funktionsnedsättning. Enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande hade han en psykisk störning då han skickade pulverbreven och tomhylsorna, men då han undersöktes hade han ingen allvarlig psykisk störning.

Han döms till skyddstillsyn, vilket innebär att han kan röra sig ute i samhället men ska ha kontakt med övervakare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!