Ersätts bara vid sjukdom

Anita Arnstad nekades sjukresa hem från akuten. Men enligt landstingets regelverk är det helt i sin ordning: bara de medicinska aspekterna tas med i bedömningen.

Gnesta2015-12-15 09:00

När Anita Arnstad skulle åka hem från Nyköping efter ett besök på akuten i somras blev hon själv tvungen att stå för hela resekostnaden, trots att hon bara några dagar tidigare gjort samma resa till subventionerat pris. När hon hörde av sig till landstingets patientnämnd fick hon svaret att bara medicinska skäl kan ge rätt till sjukresa. "Frisk patient trots att hon är gammal och timmen var sen, så ingår det sistnämnda inte i sjukreseersättning", står det i det skriftliga svaret.

– Det är vården som bedömer patienten utifrån det medicinska behovet, säger Annika Sandberg, som jobbar på landstingets sjukreseenhet.

Alla har rätt till sjukresa för att ta sig till sjukhusets akutmottagning eftersom det inte finns någon som kan avgöra om patienten har medicinska skäl.

– Det är svårt att bedöma det över telefon, säger Annika Sandberg.

Vad det gäller hemresa från akuten är det däremot upp till vården: då behövs ett läkarintyg för att patienten ska ha rätt till sjukresa. "Uppfylls inte kriterierna för sjukresa ansvarar och bekostar personen själv sin hemresa", står det att läsa i landstingets regelverk för sjukresor.

– Jag uppfattar det som att vi har ett regelverk som är vedertaget, där den medicinska bedömningen ska ligga till grund. Det tycker jag är fullt rimligt, säger Fredrik Lundgren (L), ordförande i landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott.

Men är det rimligt att en 80-årig person som kommer ut från akuten klockan 23.55 själv måste bekosta sin hemresa?

– Ett regelverk försöker etablera rimliga principer i en komplex verklighet. I enskilda fall kan det falla olyckligt ut, men jag ser inte det som en anledning att förändra regelverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!