Få synpunkter vid samråd om farligt avfall

Fem yttranden kom in när Gnesta kommun bjöd in till samråd angående ökad och förlängd förvarning av "annat farligt avfall" på Återvinningsgården.

Gnesta2016-06-16 09:38

Gnesta kommun vill minska antalet transporter till och från Återvinningsgården i Vackerby industriområde. För att lyckas ska man ansöka om att få lagra större mängder "annat farligt avfall" under längre perioder än i dag. Men innan en tillståndsansökan skickas till Länsstyrelsen har frågan varit ute på samråd och alla som bor eller verkar i Gnesta kommun fått lov att tycka till om förändringen i verksamheten. Totalt fick man in fem yttrande.

– Vi håller på att behandla yttrandena nu och kommer sen göra relevanta justeringar utifrån de synpunkter vi fått in, säger Elin Franzon som är miljöansvarig för den tekniska verksamheten på Gnesta kommun.

Tre av yttrandena kom från myndigheter, nämligen Räddningstjänsten, Gnesta kommuns Miljöenhet samt Trafikverket.

– Deras yttranden rör sig mest om förtydliganden av den text som redan fanns, säger Franzon.

I Trafikverkets yttrande skriver man att det inte finns några invändningar så länge lagringsutrymme för brandfarliga och explosiva ämnen uppfyller säkerhetsavstånd till järnvägens kontaktledning och att verksamheten inte medför olägenheter för järnvägsanläggningen i form av "avfallsprodukter som sprids med vinden". Räddningstjänsten kommer med några rekommendationer för hur man bland annat ska se till att kemikalier och släckvatten inte sprids vidare och Miljöenheten på Gnesta kommun vill att man ser över formuleringarna kring bullernivåerna vid Återvinningsgården.

Resterande två yttranden kom från totalt tre privatpersoner som alla bor i närheten av Återvinningsgården. En av dem vill ha garantier för att drickvattnet inte blir otjänligt vid en eventuell olyckhändelse.

– Båda uttrycker oro kring det buller som framkommer vid transporter men de skriver också om hur de upplever hela verksamheten. Vi kommer bemöta alla yttranden.

I dag transporteras det som klassas som "annat farligt avfall" bort flera gånger i månaden.

– Som det är nu får vi tömma varje eller varannan vecka, hela poängen med ett detta tillstånd är att få lagra mer under länge perioder och att minska antalet transporter, säger Franzon.

Som det är nu får vi tömma varje eller varannan vecka, hela poängen med detta tillstånd om att få lagra mer under länge perioder är ju att minska det antalet transporter, säger Franzon.

Ansökan kommer att skickas in till Länsstyrelsen under sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!