Få unga i Gnesta studerar vidare efter gymnasiet

Bara 27 procent av ungdomarna i Gnesta har påbörjat högskolestudier senast vid 24 års ålder, enligt nya siffror från Universitetskanslersämbetet. De siffrorna är sämst av alla kommuner i Sörmland.

GNESTA2016-09-08 09:00

– Det är tydligt att unga på mindre orter mer sällan söker sig till högre utbildning. Alla vill inte studera på högskola och universitet, men det är viktigt att skapa förutsättningar så att fler ser att möjligheten finns, säger Annika Pontén, vid Universitetskanslersämbetet.

Statistiken visar att variationen är stor mellan kommunerna i landet. I Sörmland är Gnesta sämst där 27 procent av de födda 1991 senast vid 24 års ålder påbörjade högskolestuider. Trosa ligger i topp tillsammans med Strängnäs med närmare 43 procent.

När det gäller 19-åringar (födda 1996) sett till hela landet var det länge sen så få valde att inte söka sig vidare till högskola. Men där ligger Gnesta faktiskt över snittet och är bäst i Sörmland. 16,3 procent valde att studera vidare direkt efter gymnasiet att jämföra mot Sverigesnittet på 13,7.

Precis som i resten av landet är det tydligt att det är fler tjejer än killar som väljer att studera vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om