Fackförbundet stämmer in i kritiken

Fackförbundet Kommunal i Gnesta skriver under på det som står i det anonyma brev om hemtjänsten som skickats till socialnämnden och som SN berättade om tidigare i veckan. På tisdagen hölls dessutom ett möte mellan socialnämnden och personal, som personalen till slut lämnade i protest.

kommunal1.JPG

kommunal1.JPG

Foto:

Gnesta2014-05-05 06:47

– Vi är väl medvetna om problemen som beskrivs, säger Jane Löfstrand, ordförande för Kommunal Östs sektion i Gnesta.

– Det här är en grupp som är otroligt misshandlad, de har haft otur med ledarskapet, säger Linda Levin, vice ordförande.

SN har flera gånger berättat hur den ena chefen efter den andra lämnar kommunen, och då främst socialförvaltningen.

– De nya cheferna får sedan höra av de gamla vilka i personalgruppen som är "besvärliga". Och de personerna ses som besvärliga för att de en gång har ifrågasatt en del beslut som tagits, säger Jane Löfstrand.

Med varje ny chef kommer också nya visioner, vilket gör att personalen inom hemtjänsten inte får någon lugn arbetsmiljö, berättar Levin och Löfstrand. I augusti i år började Gnestas nya socialchef och med henne skulle en omorganisation göras. Vid större förändringar ska facket kopplas in för ett möte enligt kommunens samverkansavtal. Men dessa uteblir allt som oftast menar Levin och Löfstrand.

– Det görs inte heller risk- och konsekvensanalyser tillräckligt ofta på de förändringar som planeras. Det är vanligt att de genomförs först efter att beslutet om förändringen är fattat, men då är det ju försent, säger Jane Löfstrand.

– Egentligen skulle vi kunna stämma Gnesta kommun för samverkansbrott, flera gånger om, säger Linda Levin.

Kommunal överväger nu samverkans vara eller icke vara. En fungerande samverkan är positivt eftersom man där kan hantera medlemmarnas medbestämmande och inflytande.

– Tyvärr fungerar det inte som det är i dag. Kommunal och arbetsgivaren måste nu tillsammans titta på samverkan och hur vi ska sköta den. Annars ser inte Kommunal att det kan fortsätta utan då får vi ersätta den med ren MBL-förhandling snart, säger Linda Levin.

Den senaste omorganisationen tror Kommunal kunde ha blivit bra, om de hade fått vara med och samverka. Och cheferna som skulle ha organiserats om, ja av dem finns det inte många kvar. Det är precis det som är problemet menar Löfstrand. Ingen stannar så länge att det går att fullfölja ett arbete som påbörjats.

– Det är jättesvårt att hitta chefer med rätt kompetens, framför allt när det gäller personalpolitik och arbetsrätt. Gnestas hemtjänst har inte så bra rykte längre. Det är för få som söker, säger hon.

De farhågor om repressalier som det anonyma brevet vittnar om bekräftar Kommunal.

– Det kan vara mejl som går ut till alla där personalen varnas eller sätts på plats. Passade det inte kunde man se sig om efter annat jobb, säger Linda Levin.

När Kommunal har haft tillräckligt på fötterna för att ta upp ärendet med en chef högre upp, då har den berörda mellanchefen redan varit på väg att lämna kommunen.

– Efter alla år har personalen i hemtjänsten ingen tillit till chefer, och det måste kommande chefer vara medvetna om, säger Jane Löfstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om