Den nya grönsaksodlingen ligger vid Södertuna gård utanför Gnesta.
– Vi kommer att odla alla sorters grönsaker med fokus på försäljning direkt till konsument i Gnestaområdet och Stockholmsområdet, säger Linus Källander.
Grönsaksodlingen kommer att vara kärnan i verksamheten, men det finns en ambition att så småningom komplettera odlingen med självplock, gårdsbutik och kurser.
– Kunderna ska kunna komma ut till gården och köpa sina produkter också.
Linus Källander och Ida Ragnarsson har bestämt sig för att skala upp verksamheten med grönsaksodlingen ganska snabbt. Till att börja med odlar de på en yta som är en hektar stor. Det kan jämföras med genomsnittet för en ekologisk odling som idag är ungefär en halv hektar.
– På sikt vill vi komma upp i en skala där vi odlar mellan åtta och tio hektar grönsaker. Det är en viktig strategi för oss att inte börja för litet utan vi vill kunna rationalisera mycket av verksamheten från början. Vi vill ha rätt typ av maskiner så att vi inte behöver lägga alltför mycket handarbetskraft utan istället kan fokusera på att bygga relationer till kunder, säger Linus.
För Linus innebär grönsaksodlingen att han återvänder till sina rötter. Han är uppvuxen på en gård utanför Katrineholm, men lämnade bondelivet i 20-årsåldern när han började studera på universitet.
– Till en början ville jag utbilda mig och ha ett annat jobb, men jag bestämde mig ganska snart för att det ändå var det här jag ville göra.
Han bestämde sig för att han senast vid 35 års ålder skulle återvända till lantbruket.
– Nu har jag missat den gränsen med ett par år, men jag kan säga att på ett sätt har det varit självklart för mig väldigt länge att göra det här.
Linus konstaterar att det ligger i tiden med ekologisk odling.
– Intresset för lokalt producerad mat som är odlad utan bekämpningsmedel är större än någonsin. Marknaden för ekologiskt i Europa går som tåget, i Sverige har den planat ut men jag tror det är en tidsfråga innan vi ser en ökning igen. Det är även intresset för att få en identitet kring maten, att få veta var maten kommer ifrån. Det passar oss väldigt bra eftersom vi vill kunna berätta vad vi gör och visa upp våra produktionsmetoder.
Linus och Ida planerar verksamheten tillsammans.
– Sedan är det jag som är bonden och Ida jobbar vidare med sitt vanliga jobb. Vi har hållit det inom familjen så här långt, säger Linus.
Linus och Ida bor med sina barn i Gnesta. När de letade efter mark till sin grönsaksodling var det viktigt att den inte skulle ligga för långt utanför stan.
– Vi har haft ganska gott om tid på oss att tänka igenom hur vi vill lägga upp saker och ting. Eftersom vi har barnen på skolan här inne i Gnesta och vi trivs i vår villa var det viktigt att hitta en plats som var tillräckligt nära för att kunna cykla eller åka buss till och som är tillgänglig för allmänheten. Vi ville hitta en plats som var synlig.
Produkterna kommer till en början att säljas av en producentförening som har en gemensam kundlista.
– Mycket går till restaurang och butik i Trosa och Stockholmsområdet, men sedan kommer vi att bygga upp ett eget nätverk av privatkunder.
Enligt planerna ska Bonden på Södertuna längre fram ha egna utlämningsplatser i centrala lägen där kunder kan hämta sina varor exempelvis en dag i veckan.
De har spridit riskerna genom att odla många olika sorters grönsaker.
– Vi har många ben att stå på. Är det så att rödbetorna går dåligt ett år så kan kålen gå bra, säger Linus.