Fåren gick i samma hage

Alla tre vargangreppen på får på Molstabergs säteri den senaste månaden har skett i en och samma hage.

Gnesta2015-07-20 17:13

– Jag har avrått ägarna varje gång från att ha dem i den hagen, säger Jakob Broander, besiktningsman på länsstyrelsen i Stockholm.

Han var ute på Molstaberg både nu i helgen och under midsommarhelgen för att fastställa att det verkligen var varg som låg bakom angreppen.

I samband med angreppet i början på juli satte länsstyrelsens representanter upp fållor där fåren ska stängas in under natten för att vara helt skyddade från angrepp. Men ägarna på Molstabergs säteri har valt att inte använda sig av dessa, eftersom de enligt uppgift från Jakob Broander, har erfarenhet av att får skadat sig i den typen av fållor.

Broander håller dock inte med om kritiken.

– Vi har vidtagit de här åtgärderna i många år och det har fungerat, säger han, och uppger att han aldrig varit med om att får skadats av stängslen.

– Hålls djuren innanför de här åtgärderna så är risken väldigt, väldigt liten att det blir angrepp, säger han.

Att djurägarna inte bara låtit bli att använda akutfållorna utan också släppt får i den hage vargen redan känner till kan ha att göra med att det finns krav på att hagen betas för att ägarna ska få ta del av betesbidrag för marken.

– Men med tanke på omständigheterna har de blivit rekommenderade att ta kontakt med jordbruksverket för att få uppskov med beteskravet, säger Jakob Broander.

Både lapptygsstängsel, som också använts på Molstaberg, och akutfållor är att se som akutåtgärder: de är tänkta att bryta mönstret och avvärja ytterligare angrepp på samma plats, men de är bara verkningsamma på kort sikt.

– Vi har gjort allt som står i vår makt nu. Nästa steg är att markägaren behöver se över sina permanenta stängsel, säger Jakob Broander.

Arne Söderberg är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm. Han säger att skyddsjakt har funnits med i diskussionerna på myndigheten, men att det är den allra sista utvägen.

– Kommer det in en ansökan så sätter man sig ner, går igenom fallet och tar ett beslut, antingen att det blir skyddsjakt eller att det blir avslag, säger han, och berättar att länsstyrelsen kan ta initiativ till skyddsjakt på egen hand men att det vanliga är att det kommer en ansökan från mark- eller djurägare.

Det är fortfarande oklart om det rör sig om en eller flera vargar som gått till angrepp mot fåren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!