– Lungorna, rosslig, ont i bihålorna. Näsblod.
Läraren Ellinor Noré Baudin skickar in barnen från den soldränkta skolgården. Det var hennes läkarintyg i höstas, om astma kopplat till arbetsmiljön, som fick skolan att kräva att kommunen skulle utreda luften i Kvarnbackaskolan.
Men i dag kan SN visa att Gnesta kommun slarvar med sanningen och i månader suttit på information om risker – medan barnen fortsatt att gå skola och förskola.
– Jag vet inte om det är medvetet eller bara klantigt. Naturligtvis har man brustit i kommunikationen, säger skyddsombudet på skolan, slöjdläraren Rolf Jönsson.
SN kan i dag visa hur Gnesta kommun fortsätter att komma med felaktig information till föräldrar och lärare om påväxten av mögel och andra mikroorganismer i Kvarnbackaskolan, som har knappt 100 elever och ett tiotal anställda.
– Vi kontaktade Ocab som mätte luften. Det visade ingenting, säger rektor Tommie Olsson till SN, information som också lämnades på ett föräldramöte på onsdagskvällen.
Men som tidningen kunde berätta redan i onsdags stämmer det inte. Ett av luftproverna den 18 februari visade på förhöjda nivåer av bakterier och andra ämnen i 1-2:ans klassrum. Det fick den inhyrda experten, professor Bengt Wesslén, att i mars rekommendera mer prover och skyndsam sanering.
Varför säger du saker som inte stämmer?
– Det får du nog fråga dem som tagit proverna. Det sades ju på mötet i går också, säger Tommie Olsson, med hänvisning till representanter från kommunala fastighetsbolaget GFAB, barn- och utbildningsförvaltningen och konsultfirman Ocab som deltog i mötet.
Först i juni togs fler prover, och i juli bekräftade Wesslén farhågorna: Skolan har "allvarliga fuktskador som utvecklats till hälsopåverkande påväxt" av en rad olika bakterier och mögelsvampar.
– Min son flyttades från ett klassrum till fritids, som var ännu värre! Det känns jävligt jobbigt kan jag säga. Man har ju jättedåligt samvete. Jag har dessutom MS som kan vara ärftligt. Det är ju för att vi inte har fått information, annars hade ju vi föräldrar kunnat agera mot det här och satt ned foten, säger föräldern Michaela Holmberg, som nu håller sitt barn hemma från skolan, och fortsätter:
– Viss nonchalans kan man väl skönja kring att eleverna ska vara kvar i lokalerna fram till att baracker är på plats om flera månader. Vi fick inte svar på en enda fråga som vi ställde under de en och en halv timme som mötet pågick.
Ingen tycks i dag kunna svara på frågorna föräldrar och personal med bestörtning och ilska ställer: Varför informerades inte familjer och lärare? Och varför tar det så lång tid att göra något åt problemen?
– Jag blir vansinnig när de håller på och bullshittar. Jag frågade flera gånger hur många som känt problem och de skyller på GDPR! Och att saker inte är praktiskt möjliga – jag kan ställa dit en av mina grävmaskiner där i morgon, gratis, om det är så.
Det säger Andreas Pettersson, som har flera barn på Kvarnbackaskolan och själv gått där.
– Det är rent ut sagt för jävligt hur man mörkar saker och inte svarar. Vi kommer att plocka bort barnen därifrån.
Högst ansvarig i Gnesta kommun är kommunalråd Linda Lundin (S), tillika ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Varför ljuger kommunen och säger att luftproverna från februari inte visade något?
– Jag var inte med på mötet i går så vad som sades där vet inte jag.
Vad är din uppfattning?
– Det jag fått till mig är att luftprover visat att det finns en påväxt.
Hur ser du på att man far med osanning gentemot föräldrar och personal?
– Det kan jag inte svara på eftersom jag inte vet om det hänt eller inte.
Varpå grundar du kommunens meddelanden om att luften är ofarlig nu när man satt in luftrenare?
– Jag har fått till mig när vi suttit på möte att det här inte är hälsovådligt.
Vem har sagt det?
– Det har jag fått till mig av GFAB.
I vilken mån har folk drabbats åtminstone fram tills luftrenare satts in?
– Det är klart att elever och medarbetare har utsatts eftersom man påvisat att det har funnits påväxt. Det är det man åtgärdar nu, i korta loppet med luftrenare och sedan att vi ska utrymma.
Hur ser du på att förtvivlade föräldrar och sjuk personal känner sig förda bakom ljuset när ni inte gick ut i våras med vad ni hittat?
– I den utredningen sade att man skulle göra vidare utredning, eller hur? Och det har man gjort.
Men det har tagit många månader innan föräldrar fått information och under tiden har deras barn, som du nyss sade, drabbats?
– Vi har fått till oss att elever och, jag visste inte om att det var medarbetare också, fått symptom och uppsökt sjukvården. Det är klart att det inte är önskvärt att vi haft en miljö där det funnits påväxt av mögel.
Kommer kommunen att be om ursäkt eller ge skadestånd till de som drabbats på grund av att ni mörkade det här?
– Man kan fråga sig om vi gjort allt rätt och det kommer vi titta på. Vad jag fått kännedom har rektor agerat och kontaktat GFAB.
Du har ju högst ansvar för GFAB, och din företrädare Johan Rocklind är ordförande, hur har ni hanterat det?
– Så fort jag fått information, det fick vi via brevet, har jag haft möte med GFAB, förvaltningschef och kommunchef. Så fort jag fått vetskap har jag agerat.
Brevet Linda Lundin hänvisar till är en protestskrivelse som barnen på Kvarnbackaskolan, enligt rektorn framför allt förskoleklassen, skrev till politikerna i maj. "Det regnar in i vår skola sedan länge! Vi tycker inte det är kul för vi vill inte att vår skola ska bli förstörd och att vi ska bli mer sjuka av mögel" skrev barnen, och skickade med en video på hur det droppar regnvatten från taket ned i hinkar i en korridor.
SN har via telefon och mejl sökt GFAB:s vd Catherina Fored.
Johan Skeppstedt, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, säger sig inte känna till luftproverna i februari. Angående faran nu litar han på GFAB:s muntliga uppgifter att luften är ofarlig fram till evakuering.
– Bilden jag fått är att det här är inte bra på lång sikt att vara i, men med hjälp av luftrenare kan man vara i lokalerna en tid, utan större risker. Däremot finns vissa individer som kan få symptom, det är såklart en risk, men man måste tänka på tidsperspektivet. Vi har gjort bedömningen att vi kan vara i lokalerna så länge.
– Att rycka barn från en skola innebär också risker.