Färre politiska nämnderföreslås i Gnesta

Fyra politiska nämnder istället för fem. Det föreslås bli den nya melodin i Gnesta. Frågor som går in i varandra ska ligga under samma nämnd för att arbetet ska effektivseras. Förslaget tas i dag upp på kommunstyrelsens sammanträde.

Gnesta2014-04-21 22:09

SN har tidigare berättat att kommunen gör en översyn av den politiska organisationen. Tanken att ha nämnder med tydligare fördelning mellan sig för att effektivisera arbetet har funnits tidigare. Då ville man dela upp kultur- och tekniknämnden med förvaltning i två. Teknikdelen skulle hamna under samhällsbyggnadsförvaltningen och kultur- och fritid skulle bli en egen nämnd.

– Slutsatsen var att det skulle bli för komplicerat och att man behövde ta ett större grepp eftersom det blir många konsekvenser för de andra nämnderna, säger kommunalrådet Johan Rocklind (S), som också varit sammankallade i den politiska beredning som under hösten och vintern, tillsammans med kommunchefen, gjort översynen av den politiska organisationen.

Till en början hade man mest ögonen på en nämndlös struktur och kikade på hur andra kommuner gjort. Steget från dagens fem nämnder till att ha en organisation utan någon alls kändes dock till slut för stort i dagsläget berättar Rocklind.

– Det var något som växte fram under beredningens arbete. Vi valde att föreslå en modell där man samlar ärenden som hör ihop närmare med varandra.

Som exempel på detta är vad man föreslår ska heta samhällsbyggnadsnämnden. Här knyts nuvarande miljö- och byggnämnden ihop med kultur- och tekniknämndens teknikdel.

– Samhällsbyggnadsnämnden får ett bredare uppdrag som i dag är fördelat på två nämnder. Nu får man både planering och verkställande under samma nämnd, säger Rocklind.

Ett annat exempel är socialnämnden som förslås bli vuxen- och omsorgsnämnden. Anledningen är bland annat att tydliggöra att det är denna nämnd som har ansvaret för vuxenfrågor.

– Arbetet med arbetsmarknadsenheten har man inte riktigt vetat under vilken nämnd den ska ligga. Även integrationsdelen hamnar där tillsammans med vuxenutbildningen, det tror jag är ett bra sätt, säger Rocklind.

Och hur blir det nu med kulturfrågorna? Jo, de hamnar tillsammans med medborgarkontoret och fritidsfrågor direkt under kommunstyrelsen.

– Vi vred och vände på det ett par gånger. Eftersom kulturen är hoplänkad en del med den utåtriktade samhällsservicen tror vi att det kan bli ett tydligare politiskt fokus där, om det ligger tillsammans med turismen och näringslivet. Det blir ett bredare uppdrag för kommunstyrelsen om förslaget går igenom, men det känns bra, jag känner mig ganska bekväm med det.

Förslaget är att den nya nämndorganisationen ska gälla från och med den 1 januari 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om