Färre ungdomar arbetslösa i Trosa och Gnesta

Ungdomsarbetslösheten sjunker i hela Sörmland. Arbetslösheten i Trosa och Gnesta ligger lågt i jämförelse med hela länet.

Arbetslösheten i Gnesta och Trosa ligger lägre än i resterande del av länet.

Arbetslösheten i Gnesta och Trosa ligger lägre än i resterande del av länet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gnesta2021-10-14 09:15

Ungdomsarbeteslösheten sjunker i åldrarna 18-24 år, med 1,7 procentenheter. I hela Gnesta betyder det att ungdomsarbetslösheten är 8,3 procent. 

Gnesta har under lång tid i jämförelse med resten av Sörmland haft en låg ungdomsarbetslöshet, enligt Jesper Schönbeck, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Sörmland.

– Det beror till stor del på kommunen tydligare är kopplad till Stockholms arbetsmarknad. Det beror också till viss del på hur sammansättningen på sökande ser ut, där andelen unga som är födda utanför Europa är betydligt större i andra delar av länet, säger han.

I jämförelse med hela länet sticker Gnesta och Trosa ut. I Gnesta är den totala arbetslösheten i september 5,7 procent. Det är en minskning med 0,8 procentenheter i jämförelse med förra året. Trosa ligger lägst i hela länet. Där är 4,9 procent av kommuninvånarna arbetslösa. Det är siffror som ligger kraftigt under länssnittet som ligger på 10,1 procent. Rikssnittet ligger på 7,5 procent. 

– Arbetslösheten i Sörmland sticker ut negativt och återhämtningen går långsammare än i resten av riket. Många av våra arbetssökande i länet har lägre utbildningsnivå och fler personer kommer från länder utanför Europa.

Jesper Schönbeck menar att det därför krävs stora insatser med till exempel matchningstjänster, satsning på reguljära studier, arbetsmarknadsutbildningar och anställningsstöd. 

Störst har minskningen varit i Oxelösund. Där har den totala arbetslösheten sjunkit med 2,1 procentenheter.

– Vi har haft en väldigt bra samverkan med Oxelösunds kommun där alla insatser oavsett om det är från oss eller kommunen går i samma riktning. För många av de personer som är arbetslösa i länet i dag behövs just det, en god samverkan, där utbildningsinsatser ofta är en viktig del. 

Trots arbetslösheten i kommunerna ser Arbetsförmedlingen ett stort behov av till exempel ingenjörer, undersköterskor och kockar.

– Vi ser samtidigt samma problem som i resten av riket där arbetsgivarna nu precis som innan pandemin har problem att hitta arbetskraft. Det visar på att vi behöver satsa på förberedande insatser för sökande som står längre ifrån arbetsmarknaden så att deras resa mot ett arbete påbörjas, att anvisa sökande till reguljära studier och utbildningar inom bristyrken, säger Jesper Schönbeck.          

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!