De hyror som Gnesta förvaltning AB (GFAB) tar ut av kommunen styrs av konsumentprisindex, KPI. Så har det varit sedan bolaget startades, enligt Fredrik Norberg, ordförande i GFAB:s styrelse. Problemet nu är att KPI inte har förändrats i samma takt som bolagets kostnader, bland annat på grund av låga bostadsräntor och ett lågt oljepris. Men medan KPI och därmed GFAB:s hyror är oförändrade så har bolagets kostnader för drift och underhåll enligt Fredrik Norberg stigit med 2,3 procent jämfört med för ett år sedan.
– Vi har en löneökning på 3,5 procent. Sen har vi kostnader för entreprenörer och de ökar också, säger han.
För att täcka de ökade kostnaderna måste pengarna tas någonstans.
– Och det man kan dra ner på som fastighetsbolag är underhåll, säger Fredrik Norberg.
Han menar att det riskerar att leda till försämringar i verksamheten – brister på fastigheterna kommer inte kunna åtgärdas i den takt som vore önskvärt – och att det också innebär en kapitalförstöring på längre sikt. Hans Persson, VD för GFAB, är inne på samma spår.
– På kort sikt kanske man inte märker det, men på lång sikt är risken att vi till slut kommer i ett akut läge, och det är något man vill undvika, säger han.
Ledningen för GFAB har nu vänt sig till kommunen för att få ett svar på hur problemet ska lösas. Förslaget från GFAB:s sida är, den här gången, att bolagets hyresutveckling ska följa Gnesta hems höjningar och eventuella sänkningar. De hyrorna beslutas efter förhandlingar mellan Gnesta hem och hyresgästföreningen, och där vägs olika faktorer, till exempel ränteläge, energipriser, underhållsåtgärder och löneförändringar, in.
Johan Rocklind (S), kommunalråd i Gnesta kommun, menar att kommunledningen och bolagsledningen nu måste sätta sig ner och diskutera frågan.
– Vi har ett gemensamt intresse att se till att vi har så bra fastigheter som möjligt utifrån en kostnadsnivå som vi kan klara av, säger han, men vill inte kommentera GFAB:s nya förslag till ny hyresmodell.