För snart tre år sedan krävdes den förre ägaren till Stjärnhovs gamla internatskola Solbacka på drygt 20 miljoner kronor av Skatteverket. Detta då myndigheten ändrat hans inkomster av kapital för åren 2014 och 2015, från 0 kronor till totalt drygt 67 miljoner.
Han överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som i mars förra året avslog hans överklagan. Han vände sig då till nästa instans: kammarrätten. Nu har han även där fått avslag.
Frågan rätten har haft att ta ställning till är om Anders Johansson kunnat anses ha "väsentlig anknytning till Sverige" under de aktuella åren. Om han haft en sådan anknytning har han nämligen varit skyldig att betala skatt i Sverige.
Han motsätter sig detta och för bland annat fram att han och hustrun haft sitt gemensamma liv i London under de aktuella åren och att fritidshuset utanför Gnesta inte varit ett året runt-boende. Han säger även att han inte haft väsentligt inflytande i företag i Sverige.
Kammarrätten anser dock att han har haft väsentlig anknytning till Sverige. Två argument för det är att även om han inte varit folkbokförd i Sverige sedan 70-talet är han svensk medborgare och har, enligt rätten, de aktuella åren haft betydelsefullt inflytande i en omfattande affärsrörelse – därmed var han skyldig att betala skatt här.
Jörgen Graner, Anders Johanssons ombud, säger att de inte delar den bedömningen.
– Vi tycker att domen är oriktig. Anders och hans fru var bosatta i London de aktuella åren och saknade anknytning till Sverige, säger han.
Han meddelar att de tänker överklaga domen. För att få en prövning i nästa instans, Högsta förvaltningsdomstolen, krävs dock ett så kallat prövningstillstånd. Det ges bara till några få procent av alla överklaganden.
Enligt uppgifter som Skatteverket fått från Anders Johanssons brittiska bank skapade han sin förmögenhet på oljehandel kring millennieskiftet, investerade därefter pengarna i den svenska fastighetsmarknaden och grundade bolaget Brogripen AB.
År 2008 köpte han Solbacka. Fastigheten har sedan dess haft olika ägare och köptes år 2021 av Sisyfosgruppen.
Anders Johansson meddelar via sitt ombud att han själv inte önskar kommentera domen.
I en tidigare artikel uppgav SN felaktigt att Skatteverket haft en annan uppfattning än att Anders Johansson inte bott i Sverige sedan 70-talet. Rätt är att även Skatteverket noterat att han inte varit folkbokförd i Sverige.