Enligt trafikundersökningen från NTF ligger Gnesta i botten tillsammans med bland annat Överkalix och Hällefors kommun när det kommer till att använda bilbälten. Men likheterna slutar inte där, de är också några av kommunerna där ordningsföreläggande inte har delats ut alls för brottet under 2019.
Sören Wictorsson, pensionerad trafikpolis, som medverkat i studien, tror att det kan beror på dåliga poliskontroller i mindre kommuner.
– Det är det vanligare att bilbältet används i större städer, men på mindre orter struntar man i det i större utsträckning, säger han.
Enligt Sören Wictorsson är det trafikgrupper som ansvarar för Sveriges riks- och Europavägar.
– Men går vi ner på kommunnivå är det den lokala polisen som sköter det, berättar han.
Nyköpingspolisen Jonas Höök skriver i ett mejl att "trafikpolisen som specialitet har bantats ned tyvärr", men att polisen gör trafikkontroller med jämna mellanrum i kommunen. Då kontrolleras bland annat mopeder och a-traktorer. Något som enligt honom upplevs som problem av kommuninvånarna.
Han berättar att det främsta arbetet de gör för just bilbältesanvändningen är i förebyggande syfte. Då görs arbetet under nationella trafikveckor och riktar sig mot yrkestrafik. Exempelvis kontrolleras bussar innan avfärd eftersom det oftast är just där som bilbältet hoppas över enligt polisen. Då blir det inte heller några rapporter eftersom det inte är något brott att inte använda bilbältet när fordonet står stilla.