Felstavad och missvisande skylt ändras efter giftlarmet

"Kan du hitta de tre felen?", säger Inger Evensen som i åratal försökt uppmärksamma skyltningen vid Käxle avfallsdeponi.

Efter årtionden har kommunen uppmärksammat den felaktiga skyltningen vid infarten till Käxle avfallsdeponi i Stjärnhov.

Efter årtionden har kommunen uppmärksammat den felaktiga skyltningen vid infarten till Käxle avfallsdeponi i Stjärnhov.

Foto: Privat

Gnesta2024-02-26 04:43

– Skylten har visat fel under de 13 år jag bott här, säger Inger Evensen, Stjärnhovsbo och pensionerad signaltekniker.   

Hon har länge försökt uppmärksamma kommunen på de missvisande råden vid infarten till den gamla soptippen i Käxle. Den övertäckta och gräsbevuxna kullen användes för hushållsavfall och grovsopor till 1976 och senare för trädgårdsavfall innan den stängdes 2004.  

– Men enligt skylten är tippen fortfarande öppen, fram till juli varje år, säger Inger Evensen. 

Hon har tidigare kontaktat media om problemet och bland annat skickat in en bild på skylten till SVT-programmet "Landet runt". 

undefined
Inger Evensen flyttade från Stockholm till Stjärnhov efter hon pensionerad sig från arbetet som signaltekniker vid dåvarande Banverket.

Efter att höga ämnen av miljögiftet PFAS hittades i vattnet runt Käxles avfallsdeponi har en ny skylt beställts av kommunen.

– Det var inte så många rätt på gamla skylten. Vi ska snart dra upp den ur marken. Den nya kommer upp om ett par veckor, men kommer inte stå vid infartsvägen utan i anslutning i deponin, säger Gnesta kommuns renhållningschef Jonas Ek.

Förutom ett grovt stavfel och att det angivna telefonnumret inte fungerar, så hänvisar den nuvarande skylten till Korslöts återvinningscentral i Vagnhärad, 39 minuters bilväg från Stjärnhov.  

– Skylten har nog stått här sedan soptippen stängde och det var säkert korrekt på den tiden, säger Jonas Ek som själv inte vet varför problemet inte åtgärdats tidigare.

– Nej, det vet jag inte, men det är snart ett minne blott.

Stjärnhovsborna kan lämna sitt grovavfall på återvinningscentralen vid Vackerby industriväg, Gnesta. 

undefined
Regnvattnet som rinner ur den gamla soptippen i Käxle innehåller kraftigt förhöjda nivåer av det skadliga miljögiftet PFAS.
Karta: Felaktigt skylt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!