Fjärrvärmen skulle bli fossilfri – gick åt andra hållet

I stället för att fasa ut fossilolja har fjärrvärmeverket mer än fördubblat andelen. I år har också det redan höga priset höjts med mer än en tiondel.

"Det är inte kul för oss som ideell organisation. Det blev väldigt dyrt förra året så vi har dragit ned de rum vi inte använder lika mycket", säger Erik Rören, kassör på Art Lab, om fjärrvärmekostnaderna.

"Det är inte kul för oss som ideell organisation. Det blev väldigt dyrt förra året så vi har dragit ned de rum vi inte använder lika mycket", säger Erik Rören, kassör på Art Lab, om fjärrvärmekostnaderna.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2023-03-10 05:43

2002 började Gnestas fjärrvärme elda trä i stället för olja, men en liten del fossilt bränsle används ännu. Orsaken är att oljepannor är billiga i inköp, och därför används när temperaturen på vattnet i element och kranar behöver toppas upp enskilda vintertimmar.

Solör bioenergi kungjorde dock 2020 att fossiloljan skulle ersättas av biobaserad olja:

– Vårt mål är att bli helt fossilfria. Förhoppningsvis blir vi det i Gnesta redan nästa år, sade regionchef Jan Lindkvist då till SN:s reporter.

Men bioolja, till exempel HVO100, steg kraftigt i pris, från cirka 15 kronor litern sommaren 2020 till 28 kronor nu. Det är för dyrt, anser Solör, och lade den klimatvänliga reformen på hyllan, vilket SN kunde berätta i höstas.

undefined
Gnestas fjärrvärme är bland landets dyraste.

Nu har tidningen tagit del av siffror som visar att bolaget tvärtemot de gamla planerna använder allt mer fossilolja:

2020 eldades 56 kubikmeter.

2021 eldades 106 kubik.

2022 eldades 139 kubik.

Mätt i andel av värmeproduktionen har fossiloljans del stigit från 2,8 procent 2020, till 4,2 procent 2021, för att i fjol nå 5,9 procent.

– Det har en del att göra med att vi installerade elfilter och fick stå still med biopannorna tyvärr i november, säger Jan Lindkvist nu. 

Men han bedömer ändå inte att andelen fossilt framöver kommer att återgå till tidigare 2–3 procent. Den beräknas stanna kvar på den fördubblade andelen 4–6 procent.

– Vi upplever att det finns lite effekttoppar som vi inte hittar riktigt hos kunderna. De använder väldigt mycket på kort tid, när skolor drar igång och industrier, fastigheter, ventilationer och så, säger han.

undefined
Fjärrvärmen i Gnesta har planer på att expandera västerut längs järnvägen, men avvaktar tills kommunen bygger fler bostäder.

En av Gnestas fjärrvärmekunder är Art Lab. De lider av priserna men skulle ändå gärna betala mer för bioolja.

– Det skulle jag göra, absolut, säger kassör Erik Rören.

En ackumulatortank, eller en tredje biopanna, skulle kunna möjliggöra en utfasning av fossiloljan – men det bär sig inte heller ekonomiskt för Solör, om inte fler hushåll kopplas på nätet.

– Vi har möjlighet att bygga ut, det var tanken, säger Jan Lindkvist.

Fossiloljan är "inte rysk", enligt Solör, men bolaget kommenterar inte närmare oljans ursprung.

Priset för fjärrvärmen i Gnesta är fortsatt mycket högt: Kommunen är bland de tio i landet med dyrast fjärrvärme, enligt en rapport för 2022. Och i år har priset höjts kraftigt – med mer än tio procent, till uppåt 1 200 kronor i månaden för en typisk lägenhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!