SN har tidigare rapporterat om att ett asylboende med plats för ca 200 personer kommer att öppna i Liljedalshemmet, vilket innebär minst ett 30-tal arbetstillfällen när det före detta äldreboendet helrenoveras.
Många asylsökanden som anländer till Gnesta under våren har färdats långt och kommer att må dåligt både fysiskt och psykiskt. För vården väntar en prövning.
– Det är klart att det blir en större arbetsbörda för oss eftersom dessa människor kommer att ha behov av vård, vissa har säkert kroniska sjukdomar från hemländerna och har varit med om trauman. Men vi har tänkt att rigga mottagandet lite bättre än när de kom till Solbacka, säger Ingrid Krona, verksamhetschef vid vårdcentralen i Gnesta och utvecklar sitt resonemang.
– Innan Solbacka hade vi inte stor erfarenhet av stora människoansamlingar. Då blev det en otrolig uppslutning av människor och hälsosamtalen med dem tog lång tid och utfördes av ett team. Vi har tänkt att göra det här snabbare och på egen hand. Vi ska mota Olle i grind.
För tillfället har Gnesta vårdcentral 15 sjuk- och distriktssköterskor plus tre timanställda. För att kunna erbjuda alla nyanlända barn och vuxna bästa möjliga vård kommer man att rekrytera en ny sjuksköterska till Gnesta. Enligt Ingrid Krona hjälper det "enormt" med ytterligare en sköterska. Beträffande personer med psykiska trauman kan dessa komma att remitteras vidare till psykiatrin.
Vad innebär det här för övriga Gnestabors sjukvård?
– Jag tror inte att det kommer att innebära något för den vanliga verksamheten. Vi följer som vanligt hälso.- och sjukvårdslagen, säger Ingrid Krona och tillägger att hon även upplever att samarbetet med Migrationsverket fungerar bra.
Det nya asylboendet, där de boende själva kommer att laga sin egen mat, växer för tillfället fram mer och mer. I april räknar man med att asylsökanden kan flytta in.
– Jag hoppas att allt ska gå bra.