Sotaren My Fredblad: "Ett måste när du eldar"

Situationen med stigande elpriser och begynnande vinter gör att allt fler vänder sig till en sotare. My Fredblad förklarar hur du ska elda för att få bästa effekt.

"I nyare eldstäder som braskaminer får man ofta med en bruksanvisning som finns på nätet eller från den butik där man köpt den. Där står hur man ska göra. Men man får gärna fråga oss när vi kommer och kontrollerar eldstäderna", säger My Fredblad, sotare på Kringelsotaren.

"I nyare eldstäder som braskaminer får man ofta med en bruksanvisning som finns på nätet eller från den butik där man köpt den. Där står hur man ska göra. Men man får gärna fråga oss när vi kommer och kontrollerar eldstäderna", säger My Fredblad, sotare på Kringelsotaren.

Foto: Helene Wahlström

Gnesta2022-10-30 16:23

– Vi har märkt att intresset för eldning i eldstäder har ökat, vi ser även att personer med lite bättre ekonomi installerar fler eldstäder i sina hushåll, säger My Fredblad, sotare på Kringelsotaren.

Enligt sotningsföretaget har 5 877 hushåll i Gnesta eldstäder i sina boenden och sotarna har fått mer att göra. Framför allt handlar det om eldstäder som inte har nyttjats på länge, som nu får ett nytt lyft med hjälp av sotaren.

Enligt My Fredblad handlar frågorna mest om hur man kan vara så effektiv som möjligt med sin eldning.

undefined
Sotarna har fått mer att göra nu när fler vill elda inför vintern. My Fredblad förklarar att det är viktigt att kontrollera spisarna regelbundet för att få en bra balans med värme i huset samt att värja sig mot skorstensbränder.

– När man eldar ska man att ha torr ved, den ska helst ha legat ett år och det är bäst om den har fått torka ute under vår- och sommarhalvåret och att den bärs in i en vedbod efter det. Man brukar säga att en vedklabb ska låta som en kyrkklocka när man slår med den, då är den torr på rätt sätt, säger hon.

My Fredblad säger att det är bra att ha koll på sin eldstad för att få optimal värme och inte drabbas av skorstensbrand. Kakelugnar ska eldas långsamt och under längre perioder, medan en vanlig öppen spis ska brinna med kortare intervaller och därefter svalna mellan eldningarna. Tumregeln, enligt sotaren, är två kilo ved per gång.

Och sotaren slår hål på en seglivad "sanning" om hur man bäst startar sin brasa:

undefined
Kakelugnar ska eldas långsamt och under längre tid.

– Man ska inte använda tidningspapper för när det brinner sticker det lätt i väg. Börja i stället med tändkudde eller en tändpåse – det ger en mer långsam och stabil start, säger My Fredblad.

Själva röken skvallrar om du har rätt balans i eldstaden, säger hon.

– Om det är en bra balans i den öppna spisen syns röken knappt. Vid kallare väder bildas kondens och då blir röken vit. Bolmar det ut svart rök har man lagt i för mycket ved. Men man ska inte vara rädd för att elda men man ska ha respekt.

Enligt Brandskyddsföreningen ses en ökning av bränder i eldstäder och därför poängteras vikten av att ha brandvarnare i hemmet. Statistiken visar att nästan alla bostäder i Sverige har brandvarnare, men i var tionde fall fungerar den inte.

– För att skydda sig ordentligt ska man ha en brandvarnare i taket och se till att den fungerar. Den känner av rök i tidigt skede och du hinner se efter vad som har hänt. En pulversläckare på minst sex kilo och en brandfilt ger ett extra bra skydd, säger Helena Svensson, operativ brandman på västra Sörmlands räddningstjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!