För Sverige var gymnasiebehörigheten förra läsåret 85 procent. Av de elever som gick ut nian på kommunala Frejaskolan och fristående Gnesta Waldorfskola nådde 86 procent behörighet till gymnasiets yrkesprogram. Det är en ökning med två procentenheter jämfört med året före, visar statistik från Skolverket.
För att en elev ska bli behörig att söka till yrkesprogram krävs godkänt betyg i åtta ämnen, och för att en elev ska bli antagen till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i tolv ämnen.
– Det är superkul såklart. Vi är glada men vi är inte nöjda. Vi är inte framme där vi vill vara, säger Johan Skeppstedt, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.
Hur arbetar ni med att få ännu fler elever behöriga?
– Vi jobbar systematiskt med att skapa en trygg och bra läromiljö som är tillgänglig för alla elever. Vi arbetar även med lärarskickligheten.
Kan du ge något konkret exempel?
– Om en elev till exempel har lättare att ta in text genom att läsa, eller om eleven tycker att det är enklare att ta in text genom att titta på någonting så arbetar man utifrån det. Eleven får olika möjligheter att ta in kunskap.
Han berättar att Gnesta kommun arbetar mycket med stödmaterial och att de just nu gör en satsning på fysiskt och mentalt välmående bland annat genom en fördjupad samverkan med socialtjänsten.
– Nu låter det så himla fint, som att allt är perfekt. Så är det inte utan vi har massa kvar att göra men vi har jobbat med det i alla fall, säger Johan Skeppstedt.
Frånvaro är ett problem skolan arbetar aktivt med, något kommunalrådet Linda Lundin (S) kommenterar:
– För att höja kunskapsresultaten har vi identifierat ett arbete för elever med hög frånvaro. Dessa elever har väldigt låga kunskapsresultat och får genom antalet en påverkan på statistiken om kunskapsresultaten.
Hon poängterar att en hög andel behöriga lärare bäddar för bättre resultat.
– Vi har gjort ett gediget arbete för att få upp andel behöriga lärare. 2019 låg behörigheten på 59,8% och 2020 låg andelen på 67,6%.
Oppositionen menar att behörigheten borde vara högre än 86 procent. Ingalill Fredriksson är andre vice ordförande i barn-och utbildningsnämnden:
– Det gjordes en kompetensväxling häromåret, som vi alla var eniga om politiskt. Den innebar att det anställdes fler behöriga lärare i kommunen. Lärarna är det absolut viktigaste i skolan för elevernas kunskapsinhämtande och bra betyg.