Många kanske minns sin barndoms fluortant med en viss hatkärlek. Men när Tora Torenge får besök av sin är det bara glada miner. Hon sätter den rosa koppen mot läpparna och lutar bak huvudet. I ungefär 20 sekunder låter hon koppens innehåll åka runt i munnen innan hon spottar ut det. Hon ställer tillbaka koppen på den lilla brickan på bordet och ler.
– Det gick ju bra det där, säger hon.
Torenge bor sedan ett par år tillbaka på Frustunagården i Gnesta och ingår just nu i ett fluorsköljningsprojekt som leds av folktandvården.
– I en frisk mun passerar 1,5 liter saliv varje dag, den sköljer rent munhålan och är antiseptisk. Många äldre lider av muntorrhet, antingen naturligt eller för att de äter mycket mediciner, vilket leder till ökad kariesrisk och det i sin tur kan orsaka en massa besvär, säger Ann-Sofie Staaf som är arbetsledare för den uppsökande verksamheten på Folktandvården i Sörmland.
– Samtidigt har våra äldre har allt fler tänder kvar i munnen och som de flesta vet påverkar munhälsan allmänhälsan. Har du problem med munnen det blir svårare att äta, det kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar och orsaka lunginflammation vilket i sin tur kan leda till en för tidig död, fortsätter hon.
Sedan i februari leder hon arbetet med att erbjuda gamla och sjuka på länets äldreboende en fluorsköljning om dagen. Målet är att förbättra munhälsan hos äldre.
– Det är såklart helt frivilligt att delta men många tycker att det känns bra.
Ulrika Andersson är undersköterska på Frustunagården och den som genomför det praktiska arbetet.
– Alla boenden erbjuds att skölja varje dag och ungefär hälften väljer att göra det. Vi har lite olika rutiner på de olika avdelningarna men sköljningen är alltid i samband med måltid, säger hon.
Hon berättar att en del är skeptiska men att det i många fall går lättare om även någon personalen,sköljer. En metod som uppmuntras av Staaf.
– Många av de boende är dementa och då kan man tänka lite som man tänker med barn, om någon visar att "såhär gör jag" så är det lättare att göra likadant, säger hon.
Projektet kommer pågå under ett år och ska sedan utvärderas. Om det redan nu märks några förbättringar vågar Staaf inte säga.
– Vi gör ju löpande årliga undersökningar av de boendes tänder men jag kan inte säga nu om det blivit bättre.
För Torenge har tänderna alltid varit viktiga och hon ser bara fördelar med att ha fått möjligheten att skölja med fluor.
– Det var väldigt viktigt med tänderna hemma, min pappa var noga med det där. Nu har jag bara mina egna tänder kvar där nere men de ska jag försöka behålla så jag kommer nog fortsätta skölja.