Priset består av 20 000 kronor. Men medlemmarna tjänar nästan mer på de förändringar som gjorts i klubben.
– Vi har bland annat bytt ut två av våra plan. De nya är tillverkade på tidigt 2000-tal och de vi hade tidigare var tillverkade på 1970-talet, vilket gör att de nya är dubbelt så bränslesnåla. De tidigare drog runt 40 liter i timmen mot de nya som drar 16. Så flyger du många hundra timmar per år så blir det mycket bränsle som vi inte behöver släppa ut. Det blir mer pengar i medlemmarnas fickor också, säger Alexander Koski.
Elförbrukningen i hangarerna har sänkts – "det är stora ytor och att värma upp, det är som att elda för kråkorna" – och föreningen har även börjat med källsortering.
– Om vi kör en behovsstyrd uppvärmning så kan vi spara jättemycket. Vissa föreningar är konservativa när man tänker på miljöarbete, man tänker regler och riktlinjer, så därför kan vi inte göra något. Men det som är fantastiskt med vår klubb är att vi inte behöver begränsa verksamheten för att göra den mer miljövänlig, det är nästan tvärtom. Närmiljön blir bättre med källsortering och vi har sparat in mycket pengar.
Det var just Alexander Koski som skickade in ansökan till förbundet och nominerade klubben till priset. Miljötänket är viktigt för honom.
– Det är ett jobb vi aldrig blir klara med. Det går alltid att bli bättre. Biologiskt mångfald vore ett ämne att titta närmare på eftersom vi har stor potential på vårt fält. Vi har mycket mark, runt 800 gånger 800 meter, som vi skulle kunna använda oss av.
Elflyg finns runt hörnet men inte i närtid, enligt honom, och då kan föreningen göra mer.
– Då kan vi verkligen få ned utsläppen till noll med rätt elleverantör och flygplan, men det är som sagt långt in i framtiden.
Alexander Koski berättar att Svenska Flygsportförbundets miljöpris är ett steg på väg.
– De har sett att de stora fälten, gräsängarna, som finns knutna till flygklubbarna är bra för att gynna biologiskt mångfald. Tidigare år har föreningar gjort till exempel insektshotell på sina fält. De har tagit dit experter som sett att en speciell insektsart skulle kunna trivas just där och så gör man vissa förändringar. Men det kan vara allt från växtliv till att dra ned utsläpp.
Östra Sörmlands Flygklubb startade 1938 och har i dag 289 medlemmar varav 144 aktiva piloter. Det är i dag en av landets största föreningar med den kanske bredaste flygplansflottan. Det finns segel-, motor- och sjöflyg. Det har även skett en föryngring i klubben på senare år vilket syns på deras hemsida.
– Det är något som vi jobbat aktivt med. Det är tråkigt annars om medelåldern ökar med ett år varje år. Vi utbildar nya instruktörer varje år.
Flygfältet utanför Gnesta är öppet under sommarmånaderna och ofta en bra bit in på hösten.
– Vi har en tvåveckorskurs i segelflygning på somrarna som brukar vara populär. Men det går att få andra utbildningar också bara man pratar med oss.
Själv har Alexander Koski lagt sin segelflyglicens på hyllan sedan två år tillbaka och satsar nu på motorflyg.
– Jag vill resa. Åka till Jönköping, Göteborg, åka upp mot Norrland. Utforska Sverige, navigera crosscountryflyg helt enkelt.