Tidningen Svensk jakt var först med att rapportera om den inställda älgjakten i älgskötselområdet Nordvästra Gåsinge, som omfattar drygt 11000 hektar mellan Björnlunda, Laxne och Gnesta.
Efter vinterns inventering och andra observationer har man konstaterat att det finns 3,5 älgar per tusen hektar i området. Länsstyrelsens målsättning är omkring 6 älgar per tusen hektar, och områdets egna skötselplaner siktar på en ännu högre siffra.
– Det är väldigt låga nivåer i vårt område, lite mer än hälften av vad vi trodde att det skulle vara. Det är bra att jägarna tar ansvar för en långsiktig balans i viltstammarna och ställer in, säger Kennet Rooth, ordförande i skötselområdet.
Förra året hittades sju döda älgar i området, och elva döda älgar i skötselområdet mellan Laxne och Läggesta, vilket är ovanligt många. Kennet Rooth menar att det sannolikt inte finns några enkla förklaringar, men nämner fyra faktorer som troligen har spelat in: fodertillgång i form av tall, förra årets torra sommar, konkurrens med annat vilt samt vargreviren i Sörmland.
– Vargarna har garanterat påverkat älgstammen. Ett vargrevir med två vuxna vargar kan ta mellan 110 och 130 älgar per år, säger Kennet Rooth.
I jaktkretsar finns det även en oro för sjukdomen CWD, som spridits hos klövvilt i Norge de senaste åren. I år konstaterades de två första fallen i Sverige, på två älgkor i Norrbotten. Men Statens veterinärmedicinska anstalt har inte upptäckt några sjukdomar hos de döda älgar som hittades i Gnesta förra året.
På längre sikt tror Kennet Rooth att älgstammen i Gnesta kommer att hämta sig.
– Jag har fullt förtroende för att Länsstyrelsen och de arbetsgrupper som finns kommer att komma till rätta med det här, säger han.
Viktor Tylstedt, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Sörmland, nämner också bland annat varg och konkurrens med annat vilt som möjliga förklaringar till de låga älgnivåerna. Samtidigt påpekar han att det skulle krävas mer omfattande inventeringar för att helt säkert slå fast hur många älgar det finns.
– Helikopterinventeringar är jättebra och ger en fingervisning, men älgar rör på sig och det finns alltid en osäkerhet, säger Viktor Tylstedt.
Han tycker att det är bra att skötselområdet tog beslut om att ställa in årets älgjakt.
– Det är ju så det ska fungera. Det är inte Länsstyrelsen som ska sitta och bestämma, utan det är markägarna och jägarna som ska fatta beslutet.