Föräldrar vill inte tillbaka till Solrosen

Mögelangrepp gjorde att halva förskolan fick flytta – nu vill föräldrar att barnen ska bli kvar på Frustunagården.

Frustunagården eller Solrosen? Flera föräldrar vill att barnen blir kvar på Frustunagården.

Frustunagården eller Solrosen? Flera föräldrar vill att barnen blir kvar på Frustunagården.

Foto: Sara Lindsrtöm/Maja Edsö

Gnesta2019-11-21 20:02

I slutet av oktober skrev tidningen om vattenläckan på förskolan Solrosen. Personal hade upptäckt vatten i ett förråd, och senare hittades även mögel där och fukt på en av avdelningarna. 

Två avdelningar fick flytta från förskolan under tiden man undersökte skadan och påbörjade renoveringsarbete. De äldre barnen fick flytta, medan de yngre blev kvar på Solrosen. Planen är att barnen ska komma tillbaka till Solrosen efter jul.

Men nu har föräldrar till barnen som fått flytta skickat in en skrivelse till kommunen, där de också samlat in namnunderskrifter. De vill att barnen ska bli kvar på Frustunagården och tycker att hela förskoleverksamheten ska flyttas dit i stället – efter vissa anpassningar såklart. Bland annat behöver man i så fall ordna med en ordentlig gård för utelek. Men de anpassningarna är billigare än att bygga en ny förskola, vilket snart kan komma att behövas, menar man. 

Frustunagården beskrivs som stort och ljust, med bra luft, bättre personalutrymmen, stor entré, närhet till BVC och en "härlig atmosfär". Solrosen kan i stället rivas och ge plats åt lägenhetsbyggen, tycker man.

Anne Hedlund är tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen, och har tagit del av skrivelsen. I nuläget finns ingen plan på att flytta hela verksamheten till Frustunagråden.

– Det vi har sagt är att om vi under renoveringens gång skulle upptäcka något mer måste vi flytta på de yngre barnen också. Men som vi jobbar i dag är planen att de äldre barnen ska tillbaka till Solrosen, säger hon. 

Blev du förvånad över skrivelsen?

– Både och, det är ju en gammal förskola. Lokalerna på Frustunagården är mer öppna, med öppen planlösning, högt i tak och ljust. Sedan har också personalen gjort ett fantastiskt arbete med flytten, både de på förskolan och GFAB. Och så vet vi att personalen trivs där också. Vad det här slutar i får vi se, men vi tar med oss det här, säger Anne Hedlund. 

Linda Lundin (S) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Hon tycker föräldrarnas förslag är intressant.

– Den frågan är något vi behöver titta vidare på. Vi behöver en långsiktig plan för Solrosen, vi vet att lokalerna är äldre och vi behöver fundera på hur vi ska lösa det här långsiktigt. Frustunagården är ju dock lokaler som hör till socialförvaltningen, och det är äldreomsorgsplatser. Men det här förslaget är en aspekt vi kan ta med oss i de framtida funderingarna. 

De äldre barnen på Frustunagården går i dag till Solrosens gård eller Thuleparken för utelek.
De äldre barnen på Frustunagården går i dag till Solrosens gård eller Thuleparken för utelek.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!