I januari i år öppnade alternativa hälsokollektivet Urkraft vid Gnesta torg. Med bland annat tarotkort, yoga, healing och alternativa kläder ville man starta upp en alternativ affärsverksamhet i Gnesta. Under året har medlemmar hoppat av och tillkommit och som SN tidigare skrivit har butiksdelen även bytt från tarot- till hälsokostbutik.
– Vi har börjat hitta formen nu, tycker jag. Sådant tar ju alltid tid med ett företag, säger Paras Sharma, som sysslar med tarot och numerologi på Urkraft.
I början var Urkraft en ekonomisk förening, ett upplägg som man tidigt märkte inte fungerade optimalt med mycket sidan-av-arbete för medlemmarna, berättar Paras Sharma. Redan i mars tog han ensam över kontraktet för lokalen och hyr nu i sin tur ut rum till de elva medlemmar som i dag är aktiva i Urkraft. Men av de tio som var med vid starten är endast tre kvar.
– Alla som gick med hade olika ingångar. En del ville satsa, en del ville ha kul, en del hade nog inte full koll. Man måste låta det ta tid också, det kan ju vara svårt att etablera sig i en mindre ort, vilket kanske inte alla var redo på. Nu har det handlat om att få in folk som verkligen vill satsa och som kanske redan har en viss kundkrets, säger Paras Sharma.
Anita Kittig Boman, som erbjuder föreläsningar och behandlingar inom TFT, tankefältsteknik, en behandlingsform för ohälsa och smärta som går ut på att knacka på olika punkter på kroppen, är en av de få som är kvar sedan starten.
– För mig har det nog gått som jag räknat, med ungefär en ny kund i månaden. Men det är mer av en hobby, jag har ett annat jobb på heltid annars, säger hon.
Även om inriktningen på yoga, hälsa och tarot är ungefär den samma som förut så har Urkraft med en nyöppnad hälsokostbutik istället för tarotkort-butik försökt hitta ett lite bredare koncept som riktar sig till fler Gnesta-bor.
– De som sysslar med massage här verkar det gå bäst för eftersom det är lite bredare. Men jag tror alla som är aktiva här har andra jobb vid sidan av, säger Paras Sharma.
Tidigare har mer alternativa butiker som Byaboa och Gnesta Lanthandel lagt ner efter relativt kort tid trots bra lägen precis vid torget. Men Paras Sharma tror dock att framtiden ligger för Urkraft i Gnesta. Däremot funderar han själv på att ta ett steg tillbaka och söker någon som vill ta över kontraktet så att han kan satsa mer på sin egen verksamhet.
– Det tar mycket tid och jag skulle vilja att någon med det engagemanget tog över. Jag har väl lagt ut någon blänkare hittills, så vi får se om det dyker upp rätt person. Men jag har tänkt fortsätta vara verksam i lokalerna, säger Paras Sharma.
Anita Kittig Boman tror också på Urkrafts framtid i Gnesta och tänker även hon fortsätta med sin verksamhet här.
– Jag tror att fler och fler börjar bli mer medvetna om att det finns andra sätt än att bara stoppa i sig tabletter om man mår dåligt, säger hon.