Det är samhällsbyggnadsnämnden som är ansvarig för smittskydd i kommunen. Nämndens miljöenhet sköter tillsynsarbetet. I och med lagändringen har nämnden nu även möjlighet att lägga föreläggande och förbud förenat med vite till de verksamheter som inte följer smittskyddsförordningen.
– Är det en verksamhet som verkligen inte vill införa vissa förändringar har vi möjlighet att använda de här påtryckningsmedlena. Det hoppas vi verkligen inte behöva göra, vi vill gå in i en dialog för att hjälpa dem hitta vägar att kunna ha öppet, säger hon.
Lagändringen innebär att från och med den 1 juli behöver kommunen inte längre gå genom länets smittskyddsläkare för att ta beslut kring smittspridningen av covid-19. De kan istället själva sätta in åtgärder om regler inte följs. Detta är för att göra det lättare för kommunen att hantera smittspridningen.
– Målet är att minska smittspridningen. Vi vill gärna att verksamheterna vänder sig till oss om de har funderingar och frågor, säger Ellinor Lundin, miljöchef på samhällbyggnadsnämnden.
Ellinor Lundin menar att lagändringen inte kommer ha några större effekter på hur verksamheterna fungerar men att tillsynen från miljöenheten effektiviseras.
– Skulle det vara något ställe där vi har upptäckt brister har vi behövt vända oss till smittskyddsläkaren för att kunna få till eventuella åtgärder. Nu kan vi fatta de besluten själva, säger Ellinor Lundin.
George Jacob, som äger restaurangen Lilla huset i Gnesta fick ett informationsbesök av miljöenheten och har nu flyttat borden för att skapa avstånd mellan gästerna och bjuder kunder på handdesinfektionsmedel.
– Bara man tar hand om sig och är rädd om vad man gör är det inga problem. Håll avstånd bara, säger han.
Han är positiv till kommunens arbete mot smittan, men tycker ändå att man ska ta smittrisken på allvar.
– Det gäller att ta det här på allvar. Det är inte på skoj och det är inte slut än, sägen George Jacob.
Miljöenheten arbetar utifrån en checklista där de kontrollerar hur olika verksamheter jobbar för att minska smittspridningen. Dels ska verksamheterna ha smittskyddsinformation tillgänglig för gästerna, till exempel golvmarkeringar för avstånd och dels ska bord spridas ut och rutiner ska finnas på plats för personalen.
Lagändringen är satt att löpa ut vid årsskiftet och går då tillbaka till den tidigare versionen av lagen.