Klockan är runt 18 när Gnestakvinnan en dag i maj förra året häller upp sitt första glas. Tre timmar och två flaskor vin senare sätter hon sig bakom ratten för att köra till Stockholm. Hon har nyss fått sitt körkort indraget och väljer därför mindre vägar.
Strax före 22 har hon nått Biskopskvarn utanför Strängnäs. Där reagerar medtrafikanter på kvinnans framfart. Bilen står stilla mitt i en rondell, kör in i skyltar utmed vägen och vinglar sedan kraftigt på motorvägen, dit kvinnan svänger upp.
En polispatrull rycker ut och när den hinner ikapp bilen står den nästan stilla, med varningsblinkers påslagna. Poliserna går fram och ser kvinnan halsa ur en halvfull vinflaska. Hon är "uppenbart berusad, har svårt att stå rakt och talar sluddrigt", skriver de senare i sin rapport.
Av utredningen, där scenariot ovan beskrivs, framgår också att kvinnan har 1,99 promille alkohol i blodet – alltså dubbelt så mycket som gränsen för grovt rattfylleri.
I senare förhör berättar kvinnan att hon har ett alkoholmissbruk och att hon får vård för det, men att hon har återfall.
Nu döms kvinnan, som tidigare är ostraffad, för grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Hon har erkänt.
Kvinnan hoppades få skyddstillsyn som påföljd för att kunna fortsätta jobba. Tingsrätten konstaterar dock att grovt rattfylleri ger starka skäl att döma till fängelse – allra helst när promillegränsen överstiger 1,5.
Därför döms kvinnan till fängelse i två månader. Hon ska också betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden.