Försämrade brevlådetider förargar företagare

Den första juli drog Postnord helt in tömningen av brevlådor på söndagar. På små orter med mindre än 3000 invånare flyttades tömningen dessutom bak ett antal timmar. Det här har påverkat Johan Wendt, egen företagare, som bor i Blacksta utanför Björnlunda.

Foto:

Gnesta2019-07-09 18:01

– Jag får en beställning, och så gör jag ut den under dagen och kunde förut lägga den på lådan så kunden fick den nästa dag. Det är mycket svårare nu, säger han.

Johan Wendt har ett företag som gör legitimationer, som exempelvis namnbrickor, åt företag, kommuner och hemtjänst.

– Det är tråkigt att Postnords sämre servicenivå ska påverka mitt företags servicenivå.

Samtidigt har Johan Wendt förståelse för att tömningstiderna har ändrats.

– Jag förstår att de måste anpassa sin verksamhet efter marknaden, det gör ju jag också. Men de gör ju fel i att den enda tömningen nu sker mitt på dagen, klockan 13. De skulle ju ha sin tömning så sent som möjligt i stället.

Cathrine Mellgren är distributionsområdeschef för Postnord i Sörmland. Enligt henne har de inte fått in särskilt mycket klagomål på de ändrade tiderna.

– Nej, faktiskt inte. Brevvolymerna har minskat något enormt. Det skickas helt enkelt inte alls lika mycket brev längre, säger hon.

De ändrade tömningstiderna är både en besparing och en miljöåtgärd, enligt Postnord. Alla brevlådor i Gnesta har nu tömning klockan 13 eller klockan 9, utom två.

– Det finns ju kvar möjlighet att lämna post till klockan 16 på brevlådorna vid Stopp i Gnesta. Men ute i Björnlunda är det tömning vid 13 som gäller. Det beror på att man då bara behöver göra en tur dit, så först delar man ut brev, sedan töms lådan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om