På spisen puttrar en gryta med tomatsås när SN är på besök. I olika små skålar ligger skivade morötter, gurka och vitkål. Dofterna sprider en hemtrevlig känsla. I köket på avdelningen Fjällsippan jobbar Sunniva Rasmussen. Totalt har förskolan tre avdelningar.
– Det har hela tiden varit så att vi har velat laga maten själva. Nu doftar det mat i köket, istället för att man får lunchen levererad i en förpackning, säger hon.
Det var i höstas som Waldorfförskolans egna kök blev klara och godkända av kommunen. Tidigare fick förskolan lunchen levererad från Waldorfskolans kök, som visserligen bara ligger på andra sidan vägen, men problemet var att den inte var anpassad efter de små barnen. Vissa dagar åt barnen bra, säger Sunniva Rasmussen, andra inte. På avdelningen Fjällsippan, där hon jobbar, är åldern på barnen 3 till 6 år.
– Nu kan vi välja mat själva och göra den på vårt eget sätt, till exempel så bakar vi bröd tillsammans med barnen varje vecka och det är lätt att anpassa måltiderna efter behov, säger hon och fortsätter:
– Barnen kommer in och frågar, vad får vi i dag? Och de kan säga, att just den rätten är den bästa de vet. Så reaktionerna har varit positiva från både barn och föräldrar.
En annan fördel, förklarar Sunniva Rasumssen, är mindre matsvinn. Personalen på varje avdelning handlar numera själva de råvaror som ingår i matsedeln. Förutom lunch, ingår även två mellanmål om dagen.
– Vi slänger mycket mindre mat, för vi har lärt oss hur mycket barnen äter och har koll på allt de äter på ett annat sätt, säger hon.
Klockan börjar närma sig 11. Sunniva kollar av pastan och börjar förbereda det sista inför lunchen. Barnen är fortfarande ute i solen på gården och leker. Men om en halvtimme är det dags för dem att slå sig ner vid borden. I dag serveras en av barnens favoriträtter på avdelningen Fjällsippan, nämligen spagetti med tomatsås. Utöver det, går det att plocka åt sig av olika skivade grönsaker, solrosfrön och bönor.
– Den här rätten är väldigt populär bland barnen. Och beroendes på vad de gillar, serverar jag alltid flera små skålar med grönsaker och annat till. Det ska finnas flera olika saker att ta av, det tycker jag är viktigt, så att man blir ordentligt mätt, säger Sunniva Rasmussen.