Förslag efter sexuella trakasserierna: Kolla allas brottshistorik

Efter sexuella trakasserier inom omsorgen i Gnesta vill Moderaterna att alla inom socialtjänsten ska visa utdrag ur belastningsregistret. Lagen säger annat – än så länge.

Inspektionen för vård och omsorg har avslutat ärendet om anmälda sexuella trakasserier vid omsorgen i Gnesta kommun.

Inspektionen för vård och omsorg har avslutat ärendet om anmälda sexuella trakasserier vid omsorgen i Gnesta kommun.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Gnesta2024-12-21 17:48

Nyheten i korthet

  • Efter sexuella trakasserier vid Gnestas boendestöd vill Moderaterna införa obligatoriska bakgrundskontroller vid rekrytering till Socialtjänsten.
  • Socialnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne anser att det borde vara obligatoriskt att visa utdrag ur belastningsregistret vid rekrytering och under anställningstiden.
  • Kommunstyrelsens ordförande Linda Lundin (S) yrkade avslag på förslaget, med motiveringen att det saknas lagstöd för att göra registerkontroller på medarbetare som arbetar med äldre.

"Olämpligt språkbruk" och "sexuella anspelningar" från en boendestödjare hade skapat "känslor av starkt obehag och stress” i den funktionsnedsatta personen, som inte vågat klaga på ett år. 

”Ett allvarligt missförhållande.” Det konstaterade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, tidigare i år efter att Gnesta kommun upptäckt och lex Sarah-anmält fallet.

Huruvida den aktuella boendestödjaren, som hade goda referenser, var ostraffad eller inte framkom inte vid rekryteringen. 

Borde utdrag ur belastningsregistret vara obligatoriskt, när någon anställs för att arbeta med sköra och utsatta? Händelsen väckte frågan i socialnämnden.

Ja, svarar dess ordförande Ingrid Jerneborg Glimne (M):

– I det privata näringslivet är det inga konstigheter, även Svenska kyrkan kräver utdrag ur belastningsregistret vad jag förstår, säger hon.

undefined
"Det är inte alltid personer är 100 procent ärliga när de lämnar referenser", säger Ingrid Jerneborg Glimne (M).

Motargumenten har enligt henne varit "den personliga integriteten" och att "den som sonat för sitt brott ska få en andra chans".

– Jag tycker bara det är nonchalant mot människor som är på botten och våra allra svagaste. Vi vill helst inte ha kriminella personer som jobbar för kommunen, och i vård- och omsorgsförvaltningen är det verkligen inte okej, säger hon.

Om Ingrid Jerneborg Glimne fick bestämma skulle anställda vid socialförvaltningen visa utdrag ur belastningsregistret vid rekrytering, och även fortlöpande under anställningstiden. Ett förslag som lagts fram i nämnden, men som kommunstyrelsens ordförande Linda Lundin (S) yrkat avslag på:

– Det saknas lagstöd för att göra registerkontroller på medarbetare som arbetar med äldre. Som arbetsgivare är det därför ingenting vi kan kräva, säger hon.

undefined
Enligt Ivo har Gnesta kommun fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet.

Under hösten har dock frågan om bakgrundskontroller för personal som jobbar med äldre, eller personer med funktionsnedsättning presenterats för riksdagen, påpekar Linda Lundin.

– Jag välkomnar en sådan lagändring, även äldre som får stöd och hjälp från kommunen ska kunna känna sig trygga, säger hon.

undefined
Socialtjänstens chef Lena Karlsson Leksell påpekar att arbetet med utsatta personer är en komplex avvägning: "Det handlar både om att värna tryggheten och att skapa förutsättningar för förtroende", säger hon.

För socialförvaltningens chef Lena Karlsson Leksell vore registerutdrag ett välkommet verktyg.

– Det kan vara bra i vissa fall, rekryteringsprocessen är komplex och det går inte att veta om referenspersoner är ärliga, säger hon.

Efter lex Sarah-anmälan ser kommunen över riskanalyser och befintliga rutiner, som "när och om" någon ska arbeta ensam med "sköra personer", påpekar Lena Karlsson Leksell.

– För personer med boendestöd finns det alltid två kontaktpersoner, vilket ska ge en ökad trygghet. Men det fungerade inte i det här fallet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!