Slopade tågvärdar leder till protester

Ett förslag om att ersätta tågvärdarna på pendeltågen med kameror har lett till protester från facket. Nu ansluter sig föreningen Gnestapendeln till kritikerna.

Gnestapendeln fortsätter att leda till debatt.

Gnestapendeln fortsätter att leda till debatt.

Foto: Magnus Grimstedt

Gnesta2021-06-16 05:50

– Att övervaka dörrstängning är ett moment som kan automatiseras. Det är ett gammaldags sätt att arbeta som låser pengar och resurser, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm, till tidningen Mitt i.

Förslaget innebär också att 75 miljoner kronor i regionens budget avsätts för andra trygghetssatsningar. Totalt räknar regionen med att spara upp till 150 miljoner kronor varje år på förändringen.

Fackförbundet Seko, som företräder lokförarna på pendeltågen, har kritiserat förslaget och menar att det riskerar att leda till ökad otrygghet för deras medlemmar. "Vi kommer nu att göra allt vi kan för att få stopp på detta. Det behövs fler tågvärdar på pendeltågen, inte färre", skriver Seko i ett pressmeddelande.

Föreningen Gnestapendeln håller med fackförbundet. I ett uttalande skriver föreningen, under rubriken "Rör inte min tågvärd!", att förändringen skulle bli förödande för personalen som jobbar på pendeltågen.

"Föreningen Gnestapendeln protesterar mot förslaget. Trygghet och säkerhet för resande och tågpersonal måste naturligtvis gå före en marginell vinst för MTR", skriver pendlarföreningen.

Mellan 350 och 400 anställda hos MTR, som kör pendeltågen åt SL, berörs av förändringen. Tågvärdarna kommer att erbjudas andra befattningar inom företaget, enligt Mitt i.

Varje tåg ska få 24 kameror, som lokföraren sedan kan använda för att få överblick över dörrarna från sin hytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!