Hälare sålde stulna båtar för nästan halv miljon

En 31-åring från Södertälje döms för häleri för att ha sålt stulna båtar i Stjärnhov och Järna. Köpare blev utan pengar och båt.

Hälaren hävdar att han inte visste att båtarna var stulna men Södertälje tingsrätt anser det bevisat att han ljuger.

Hälaren hävdar att han inte visste att båtarna var stulna men Södertälje tingsrätt anser det bevisat att han ljuger.

Foto: Solum, Stian Lysberg

Gnesta2022-03-24 08:00

Mannen träffade intet ont anande kunder vid Strandhallen i Stjärnhov, samt i Yttereneby i Järna, under våren och hösten 2021.

I Stjärnhov såldes en båt för 60 000 kronor. I Järna såldes två båtar för minst 120 000 respektive 270 000 kronor.

Hälaren kunde visa upp papper som verkade sjyssta, om tidigare ägare, köpehandlingar och så vidare.

Men en av köparna fattade misstankar efter köpet och ringde polisen. Polisen såg dock inget skumt, så det var först när en samvetsgrann köpare kontaktade Larmtjänst, försäkringsbranschens utredningsorgan, som det började hända saker.

– Han skulle jag påstå är ganska duktig på det han gör, säger Larmtjänsts utredare Viktor Eklöf, om hälaren i det här fallet.

I den aktuella utredningen var skrovnummer manipulerade.

Enligt domen i Södertälje tingsrätt, som dömer den tidigare ostraffade mannen till böter och villkorlig dom, var papperen han visat upp förfalskade.

På frågan till en köpare om hen hittat någon annan båt blir svaret nekande.

– Nej, de pengarna försvann ju. Det drabbade väl inte mig stenhårt men jag kunde ju ha lånat till den.

En källa med insyn i sådana här frågor säger till tidningen att det säkraste sättet att undvika att köpa något stulet är att kontakta Larmtjänst så får de tipsa var man ska leta identifikationsuppgifter på just det objektet.

– Man kan ringa till oss vardagar mellan 08.00-16.30, det vi då vill ha är uppgifter från den fysiska båten, man kan begära in bilder av köparen om det är långt att åka, säger Viktor Eklöf, som betonar att man också ska kontrollera uppgifter med polisen.

Stulna båtmotorer fraktas oftast utomlands, båtar stannar oftast i Sverige, enligt Larmtjänst.

undefined
Få skulle köpa en bil utan registreringsskylt. Samma sak bör gälla båtar, menar Viktor Eklöf, inspektör på Larmtjänst, försäkringsbranschens utredningsorgan.

Viktor Eklöf har tidigare jobbat som polis och tycker att många som köper båt är naiva.

– Man skulle aldrig köpa en bil där registreringsskylten inte satt på bilen. Och man skulle aldrig godta en förklaring om att den hade ramlat av.

Men?

– Men det gör man när det gäller båtar. Båtar har enligt standard från 1998 skrovnummer utvändigt höger bak på akterspegeln. Där kan man läsa fjorton tecken om produktionsland, båttyp och årsmodell.

Någon sade att ni har bättre koll än polisen bakåt i tid och över landet?

– Nej, det har vi inte, men vi har lättare att söka i våra system än polisen skulle jag säga.

Viktor Eklöf påminner om att det inte finns något god tro-förfarande i Sverige, så den som köper stöldgods kan bli av med det.

– Det finns inga affärer som är för bra för att vara sanna! Det är upp till köparen att kontrollera uppgifterna på det som man köper och även om det skulle vara billigt så är det inte roligt att åka runt i någon annans stöldgods, för det kommer uppdagas förr eller senare.

– Om möjligt ska båda parter skriva under med BankID för att ha bra uppgifter.

Även båtägare missar ibland att anteckna båtens unika uppgifter på säker plats.

– Man ska börja själv med att anteckna sina uppgifter i ett båtkort, det finns på polisens hemsida. Det har även kommit en ny båtmotorlåsstandard, klass 4, som försvårar för tjuven. Man bör också fundera på hur man förvarar sin båt och hur en tjuv skulle agera där. Man kan gå med i programmet båtsamverkan, säger Eklöf.

– Det är en stor brist på nya utombordsmotorer kommande säsong på grund av komponentbrist.

Det kommer alltså att bli tryck på tjuvmarknaden?

– Det vet vi inte, men det råder brist på nya att ersätta stulna med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!