Han är nöjd med den första omgången av medborgardialoger om översiktsplanen. Allt som allt var det 10 möten med totalt omkring 300 personer. Tack vare ett samarbete med Frejaskolan deltog även alla sjundeklassare i kommunen, och tack vare samarbeten med lokala byalag och idrottsföreningar var det en stor spridning på dem som deltog.
– Det gjorde att vi nådde en annan målgrupp än annars, säger Staffan Lind.
Han uppger också att det ganska tidigt i processen uppstod en viss mättnad: samma frågor kommer upp flera gånger, något som i det här fallet är positivt eftersom det visar vad det är som engagerar många personer.
– Det som ligger varmt om hjärtat är naturen. Den ses som väldigt värdefull, både skog och sjöar. Där måste man vara väldigt noga med hur man planerar, säger Staffan Lind, som leder arbetet med översiktsplanen.
I övrigt har trafiksituationen, både behovet av kollektivtrafik och kvaliteten på vägar och gator, diskuterats mycket.
– Något annat som lyfts fram är att kommunen kanske prioriterat Gnesta mer än de andra tätorterna, och att de på landsbygden känner sig ytterligare ett steg bort från vad som planeras i kommunen. Det är något vi verkligen bör ta till oss: att hitta någon form av jämnare fördelning av resurser och investeringar, säger Staffan Lind, som menar att det är en svår fråga.
Nästa steg i arbetet, som beräknas vara klart till slutet av 2017, är att börja skriva. I förra veckan hölls ett första möte med alla de personer på kommunens förvaltning som är inblandade i själva skrivandet, och före sommaren är förhoppningen att ha ett färdigt utkast som sedan kan gå ut på ett första samråd.