– Vi har fått in foton på vargtiken som vi bedömer har dragna spenar, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Stockholms län.
Om honans spenar är dragna, det vill säga uttänjda, som på bilden räknas det som ett tydligt tecken på att hon diar valpar. Bilderna kommer från en privatperson som varit i kontakt med länsstyrelsens kvalitetssäkrare.
– Spåraren har varit ute och identifierat platsen: vargen har varit där. Om det finns valpar vet vi inte än.
Enligt Arne Söderberg är valparna – om det finns några – fortfarande kvar i lyan, eller möjligtvis i dess absoluta närhet. Först efter midsommar brukar de börja röra sig bort från hemmet.
– Först när vi har spårmöjligeter, när eller om det blir snö, kan man säga hur många djur som finns i området, säger Arne Söderberg.
Även om det redan tidigare under året går att konstatera att det finns valpar – genom observationer, foton eller ylanden – är det först när det finns snö som det går att veta hur många individer som finns.
Tiken är en förstföderska, genom DNA-spårning vet man att hon är född i Värmland 2013, och därför är risken större än vanligt att inte alla valpar klarar sig till vuxen ålder.
Finns det anledning för människor att undvika området där vargarnas lya ligger?
– Nej, det är ingen fara för människor. Inom vargprojektet har man till och med märkt, vägt, tagit mått och könsbestämt valpar i lyorna, säger Arne Söderberg.
Länsstyrelsen i Stockholms län har dock inte fått någon förfrågan från vargprojektet att lokalisera lyan. I stället kommer man "störa så lite som möjligt".
– Men vi har ju allemansrätten så vi kan inte sätta upp några förbud mot att röra sig i området.