Fortfarande oklart om folkomröstning

Valrörelsen har smugit i gång på riksnivå. Också i Gnesta kommun börjar pulsen öka, men ännu är det inte klart hur många val Gnestaborna kommer ha möjlighet att rösta i.

Gnesta2014-02-27 08:25

Samtliga nämnder i Gnesta hade i veckan i sina första sammanträden, därmed rivstartade det så kallade supervalåret. Ett år där Gnestaborna bortsett från riksdags-, kommunal-, landsting- och EU-val troligtvis också ska röstas om ett eventuellt länsbyte för Gnesta kommun. Men något beslut om en folkomröstning är ännu inte taget. Enligt kommunstyrelsens ordförande Johan Rocklind (S) har inte heller diskussioner angående en folkomröstning tagit fart.

– Det har inte fattats några formella beslut om en folkomröstning ännu, det är en fråga som kommer lyftas under våren. Men vi har avsatt pengar till det i budget och det lutar åt att majoriteten i kommunfullmäktige vill att det ska bli så, säger han.

Han ser heller inga konstigheter i att man inte kommit så långt som till ett beslut såhär dryga halvåret före valdagen.

– Det är trots allt nästan 20 procent av mandatperioden kvar. Vi har mycket vanligt arbete kvar att göra under året.

Ann-Sofie Lifvenhage, moderat kommunalråd, bekräftar att man än så länge befinner sig i startgroparna angående en folkomröstning.

– Angående länsbytesomröstning har vi inte fört några blocköverskridande diskussioner över huvudtaget under det här året. Jag hoppas att majoriteten, genom sina kommunalråd, bjuder in gruppledarna till sådana diskussioner. I annat fall kommer vi i Alliansen ta initiativ till ett möte mellan samtliga gruppledare i Kommunfullmäktige, säger hon.

Ett beslut om en folkomröstning måste vara taget senast i juni för att anmälan om röstningen ska hinna hanteras i tid av länsstyrelsen och valmyndigheten. Bruno Jervfors är ordförande i Gnesta kommuns valnämnd.

– Vi är i full gång med arbetet inför EU- och riksdagsval. Vi inventerar vårt valmaterial, tittar på lokaler och kontaktar valförrättare för att de om de är villiga att ställa upp igen, säger han.

Han ser EU-valet i maj som en generalrepetition inför valen i september.

– EU-valet är lite mindre, de är bara en valsedel per parti. Men det är ett bra sätt att trimma organisationen kring valet så allt fungerar som det ska sen.

Hur kommer arbetet med en eventuell folkomröstning se ut?

– Det är ju kommunfullmäktige som tar beslutet och som ska ta fram en välformulerad och neutral valsedel. Vi ordnar bara med själva valet, så skillnaden för oss om det blir en folkomröstning är väl egentligen bara att det blir lite mer att räkna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!