Fortsatta protester mot 5G-mast i Laxne

Föreningen Laxnegården jobbar hårt för att få kommunen att neka bygglov för en 80 meter hög mobilmast på orten.

En planerad mobilmast i utkanterna av Laxne har rört upp känslor på orten.

En planerad mobilmast i utkanterna av Laxne har rört upp känslor på orten.

Foto: Henrik Norling

Gnesta2021-06-19 17:45

Trots att både tjänstemän och politiker varit ute på möten i Laxne menar föreningen Laxnegården att de saknar svar på flera frågor kring den planerade 5G-masten som ska ligga strax utanför samhället.

Kritiken handlar främst om att masten är hög och tar mycket plats, och att den riskerar att påverka möjligheterna till friluftsliv i området negativt då det ligger ett elljusspår i närheten.

Till sin senaste skrivelse till kommunen har föreningen också bifogat en WHO-rapport från 2011, som handlar om att strålning relaterad till mobiltelefoni kan orsaka hjärncancer. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten har frågan utretts grundligt de senaste tio åren, och det finns inga vetenskapliga belägg för att mobiltelefoni är farligt.

Philippe Thibault i Laxnegårdens styrelse är dock inte övertygad.

– Det finns anledning att misstänka att det som alstras från mobilmaster kan orsaka problem. Försiktighetsprincipen bör råda, säger han.

Finns det inte en risk att kommunen inte tar er på allvar när ni för fram den här typen av kontroversiella påståenden?

– Jag tycker inte att det är en kontroversiell sak att vara försiktig. På 70-talet trodde man inte att asbest var farligt heller, säger Philippe Thibault.

Bygglovsfrågan bereds just nu av samhällsbyggnadsförvaltningen och kommer att komma upp för politiskt beslut efter sommaren. En del av kritiken handlar om att föreningen tycker att kommunen har försökt smyga igenom beslutet utan att fråga de boende i området vad de tycker. Men enligt Tomas Enqvist har man gjort vad man kunnat för att vara transparenta.

– Vi har haft en annons i tidningen och vi har haft information på vår hemsida. Jag vet inte vad mer vi hade kunnat göra, säger han.

Till sist blir det upp till politikerna att ta ställning till både bygglovet och frågan om man vill arrendera mark till teleoperatören som vill bygga masten, påpekar Tomas Enqvist.

Hur ser du på argumenten som har med strålning att göra?

– Det kommunen tar ställning till är den fysiska masten och vilken påverkan den får. Vad operatören stoppar i masten kan inte vi styra, de måste söka tillstånd från Post- och telestyrelsen, säger Tomas Enqvist och fortsätter:

– Vi plockar in synpunkter, sedan ska det vägas mot det allmänna intresset av att utöka kapaciteten i området. Vi har självklart en kontinuerlig dialog med operatören också.

undefined
Tomas Enqvist, planeringschef på Gnesta kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!