Fram med skrillorna – er bästa is är nu, Gnestabor!

Gnestas sjöar har fantastiska isar och just nu är de extra bra, åtminstone om man frågar erfarne långfärdsskridskoåkaren och Gnestabon Kjell Hellsten. Han hoppas att fler ska intressera sig för motionsformen som passar gammal som ung.

Kjell Hellsten från Friluftsfrämjandet anordnar långfärdskridskoturer i Gnesta och Björnlunda.

Kjell Hellsten från Friluftsfrämjandet anordnar långfärdskridskoturer i Gnesta och Björnlunda.

Foto:

Gnesta2017-02-06 05:30

– Se här, här under är en betryggande spricka! Man ser att isen är runt 12 cm tjock, säger erfarne långfärdskridskoåkaren Kjell Hellsten när vi lite kort inspekterar isen vid Frösjön under tisdagen.

Idag blir det dock inget åka av för Kjell, men sedan december har han varit ute i stort sett varje helg som turledare för Friluftsfrämjandet i Gnesta och Björnlunda. Årets vinterväder har varit extra bra för isarna, inte minst eftersom det inte varit så mycket snö.

– Det är extra bra i år. Det har varit drömisläge sedan i jul, själv åkte jag sex mil senast. Förra året var helt okej men då blev säsongen kortare, säger han.

Under förra helgen kom flera busslaster med skridskoåkare från SSSK, Stockholms Skridskoseglarklubb, för att åka i Gnesta, berättar Kjell Hellsten, något som ger intrycket av att Gnesta är något av ett "is-Mekka".

– Mälaren har ju inte frusit till riktigt, så det är delvis därför. Men jag tycker Sörmland har världsunika isar på grund av klimatet och de många sjöarna, och i Gnesta är de väldigt bra. Till Båven, som ju är sjöarnas sjö, kommer det folk ända från Linköping och åker, och i Skånes Isseglarklubb tipsar de om att åka upp till Sörmland, säger Kjell Hellsten.

Friluftsfrämjandet i Gnesta ordnar regelbundet turer för de som inte är så vana. För det är en del man ska tänka på då långfärdsåkning på sjö inte är helt riskfritt.

– Man ska ha rätt utrustning och aldrig åka ensam, helst ska man vara minst tre. Man ska även passa sig för inlopp där det strömmar in vatten, där kan isen vara tunn. Är man nybörjare tycker jag man ska åka i organiserad form för att lära sig mer om hur man läser isarna. Men vid Frösjön är det så pass bra att man kan ta några varv för att pröva, säger Kjell Hellsten.

Just det hade Hanna Noorberg och Pernilla Kindgren Thörn från Vårdinge gjort under tisdagen. De var mer än nöjda med isen och verkade i stort sett ensamma i solskenet på Frösjön.

– Det var några som åkte längre bort, men det kanske är för att det blåser, säger Hanna Noorberg.

För den som är sugen på skridskoåkning på sportlovet är Kjell Hellstens prognos att det fina isläget på sjöarna lär hålla i sig, trots att det nästa vecka väntas en hel del plusgrader enligt SMHI.

– Isen är fortfarande bärig då, även om det är som bäst när det är runt nollgradigt. Jag tror det kommer att fortsätta vara bra flera veckor till. Även om det snöar går det ju att åka, vi åker även om det är 4-5 cm snö. Men is är ju en färskvara, så det gäller att ha koll på vädret, säger han.

Man kan även höra av sig till Friluftsfrämjandet för information, berättar Kjell Hellsten. Han hoppas att åkandet ska spridas mer.

– Allmänt känns det som att många är rädda för isar, och det är ju bra att man har respekt, men det är en fantastisk motionsform som vi gärna vill vidga. Vi har haft folk som är över 80 med på turerna, säger han.

Tips för säker åkning:

Isdubbar: Det kan vara omöjligt att ta sig upp ur en vak utan. Kombineras med visselpipa.

Ispik: För att bedöma isens kvalité och för stakning och balanshjälp i motvind och på svåråkt underlag.

Livlina: Ska sitta tillgänglig. Fördel att öva med den innan.

Ryggsäck med ombyte: Fungerar även som flythjälp om man hamnar i vattnet.

Skydd: Hjälm, skydd för olika kroppsdelar, och inte minst handskar.

Källa: Friluftsfrämjandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om