I tisdags inledde Skolinspektionen en riktad tillsyn av Frejaskolan i Gnesta.
– En riktad tillsyn genomförs för att undersöka om det kan finnas områden där skolan eller huvudman inte följer lagar och skrifter. Beslut om att påbörja dem görs utifrån en samlad bedömning om läget på skolan, säger Skolinspektionens utredare Henrik Helmér.
I somras skrev en lärare anonymt till Skolinspektionen, för att larma om ett missförhållande vid Frejaskolan. I brevet som SN tagit del av riktas misstankar mot skolans rektor Patrik Forsberg.
Enligt anmälan har misstankar florerat kring rektorns hantering av de nationella proven, ett av Skolverkets verktyg för att säkerställa att elever får likvärdiga och rättvisa bedömningar och betyg.
Det berör en mindre grupp elever som legat i riskzonen att inte kunna gå vidare till gymnasiet – och därför fått specialundervisning av Peter Forsberg, som även är legitimerad mattelärare. De elever han handlett har även genomfört nationella matteprov under hans överseende. Enligt skrivelsen till Skolinspektionen ska andra mattelärare på skolan ha anat att något var fel när proven rättades.
”Resultaten stod inte i paritet till den matematiska förmåga som eleverna visat i ordinarie undervisningssituation”, lyder anmälan.
Lärare ska enligt den även ha noterat att tidigare svaga elever presterat lika bra som klassens bästa talanger, under rektorns överseende. En annan elev ska även ha fått göra om en av provfrågorna med ordinarie ämneslärare – och presterade då mycket sämre.
Personal ska inte ha vågat lyfta frågor inom skolans ledning men påtalat situationen för kommunens skolchef, Johan Skeppstedt, som bekräftar att han blivit kontaktad.
– Det jag hörde var inte så detaljerat utan mera rykten, som man såklart kunde ha agerat på, säger han.
Frejaskolans rektor Peter Forsberg vill inte kommentera saken, utan inväntar Skolinspektionens utredning.
– Tillsynen som Skolinspektionen genomför handlar inte om mig utan om verksamheten och undervisningen på skolan. Men innan den är klar är det här bara någons anonyma tyckande, säger han.
Enligt Johan Skeppstedt har huvudmannen ingenting emot att utredningen görs.
– Jag tänker att vi är öppna inför utredningen. Det är bra att vi har möjligheten att göra inspektioner, både internt och externt. Men jag tycker man ska vara lite varsam. Det handlar om individer, både medarbetare och chefer, och ibland kan vi vara lite snabba på att döma. Nu granskas det här sakligt ur olika perspektiv, säger han.
SN har utan framgång sökt behöriga mattelärare på skolan.