Friskola kräver insyn efter sänkt barnpeng

Förskolan Grinden och kommunen har rykt ihop i en tvist om Gnestas förskolepeng. Nu ska saken avgöras i domstol.

Förskolan Grinden, som firade 25-årsjubileum i dagarna, drivs av Ådalskyrkan i Gnesta. Rektor är Karin Andréason.

Förskolan Grinden, som firade 25-årsjubileum i dagarna, drivs av Ådalskyrkan i Gnesta. Rektor är Karin Andréason.

Foto: Henrik Norling

Gnesta2020-09-05 07:30

– Vi är inte rädda för att vara lite besvärliga, konstaterar Karin Andréason, rektor på förskolan Grinden i Gnesta.

Bakgrunden till den pågående tvisten med kommunen är en sänkning av barnpengen som Socialdemokraterna och Moderaterna drev igenom i våras. Beslutet rör 2020, men eftersom budgetarbetet drog ut på tiden slogs klubban i bordet först i mars månad. Då hade tre månaders barnpeng redan betalats ut.

Grinden menar att kommunen kräver tillbaka bidragspengar retroaktivt, vilket inte är tillåtet. Kommunen håller inte med. För Karin Andréason är dock konflikten bredare än så.

– Jag blev lite sur när jag såg att de ville dra av redan utbetalda pengar. Men det är inte pengarna som är det viktiga här. Vi har under flera års tid bett om tydligare beräkningsunderlag, utan att få några bra svar.

Barnpengen, det vill säga den summa som både kommunala och fristående skolor får per barn och år, hade fram tills i våras legat orörd i flera år. I och med årets budget sänktes beloppet från 115 000 kronor till 107 000 kronor för yngre barn och från 89 000 kronor till 84 000 kronor för äldre barn.

– Vi granskade alla kostnader inför budgeten och kommunens förskolor gick plus förra året. När vi tittade på kostnaderna och slog ut det på hur många barn vi prognostiserat med så resulterade det i en lägre peng, säger Linda Lundin (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Mer dialog mellan kommunen och friskolorna i framtiden verkar dock inte omöjligt.

– Vi har från politiskt håll tryckt på förvaltningen angående en proaktiv dialog med de fristående skolorna. Det får vi följa upp längre fram, säger Linda Lundin.

Systemet med barnpeng och skolpeng syftar till att ge lika förutsättningar för kommunala och fristående verksamheter. Kommunerna har dock ofta stordriftsfördelar som en liten förskola med en avdelning som Grinden har svårt att konkurrera med. Just därför är det extra viktigt med transparens kring barnpengen och hur den är framräknad, menar Karin Andréason.

– Vi har som mål att ha 20 barn, men nu har vi fått ta in 24 för att få ekonomin att gå ihop, säger hon och fortsätter:

– Man kanske tycker att vi är lite jobbiga, men vi vill bara att det ska vara rättvist.

En lång rad handlingar har skickats in till förvaltningsrätten från båda sidor i konflikten, men det lär dröja ytterligare ett par månader innan domen kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!